Ringformet solformørkelse i Saudi-Arabien

Oplev solformørkelsen: Lav din egen solkikkert

Med simple husholdningsartikler kan du kaste et sikkert blik på den delvise solformørkelse, der rammer Nordeuropa, Arktis og Europa hen over frokosttid torsdag.

Månen snupper en luns af Solens cirkelform, når du kigger mod himlen omkring frokosttid i dag.

Grønlændere, islændinge og nordeuropæere kan alle i særlig grad være heldige at få fuldt udbytte af den delvise solformørkelse.

I dele af Grønland vil Månen krydse hele vejen gennem Solens centrum set fra Jorden.

Dermed vil solformørkelsen være mere omfattende og lægge sig som en stor prik, der omdanner Solen til en ring – en såkaldt annulus - der giver fænomenet navnet annular eller ringformet solformørkelse.

Her i Danmark vil den delvise solformørkelse løbe fra ca. kl. 11.28 til kl 13.52, og fænomenet topper i Århus 12.37 og i København 12.41.

Solformoerkelse 10. juni 2021

Det bedste sted at se solformørkelsen er ved Grønlands nordvestlige kyst mellem 10.30 og 11.00 i verdenstid. Klokken vil være to eller tre timer mere i steder med europæisk sommertid. Den røde farve indikerer, hvor solformørkelsen vil være ringformet. Angivelserne 0.80-0.20 viser, hvor stor del af Solen, der vil være dækket – fra 0 til over 80.

© Fred Espenak/NASA GSFC

I det meste af Europa vil mellem nul og 40 procent af Solen være dækket – jo længere mod nord, des højere andel. I det nordlige Norge, Sverige og Finland vil over 40 procent af Solen være dækket.

Papkasse beskytter øjnene

At rette blikket direkte mod vores lokale stjerne kan, uanset hvordan solformørkelsen forløber, gøre varig skade på synet.

Ultraviolet stråling fra Solen kan føre til forbrændinger på hornhinden og skade nethinden. Synligt lys fra Solen kan ødelægge de celler i nethinden, som opfanger lys og reagerer på visuelle stimuli.

Infrarød stråling fra Solen kan afbrænde de lysfølsomme celler i nethinden, så der opstår blinde punkter. Risikoen for skader er særligt stor for børn og unge mennesker.

Derfor anbefaler bl.a. NASA enten, at du bruger godkendte solformørkelsesbriller, eller at du finder klippe-klistre-grejet frem.

VIDEO: Se NASA guide dig til en sikker projektor

Video

Selvom Solens lys ikke bliver lukket totalt ude af formørkelsen, vil du stadig kunne se aftegningen af Månens mørkeste skyggeplet, umbraen, i kassen.

Den 4. december 2021 leverer Månen endnu en solformørkelse, denne gang total.

Forskellen er, at Månen på det tidspunkt befinder sig tættere på Jorden, og derfor skygger for en større del af Solen – som en håndboldmålmand, der går ud af målet for at fylde mere overfor en straffesparksskytte.

I december kan den totale solformørkelse imidlertid kun opleves fra Antarktis.

VIDEO: Snyd skyer og placering og fang juni-formørkelsen som stream

Video