I det meste af Europa vil mellem nul og 40 procent af Solen være dækket – jo længere mod nord, des højere andel. I det nordlige Norge, Sverige og Finland vil over 40 procent af Solen være dækket.
Papkasse beskytter øjnene
At rette blikket direkte mod vores lokale stjerne kan, uanset hvordan solformørkelsen forløber, gøre varig skade på synet.
Ultraviolet stråling fra Solen kan føre til forbrændinger på hornhinden og skade nethinden. Synligt lys fra Solen kan ødelægge de celler i nethinden, som opfanger lys og reagerer på visuelle stimuli.
Infrarød stråling fra Solen kan afbrænde de lysfølsomme celler i nethinden, så der opstår blinde punkter. Risikoen for skader er særligt stor for børn og unge mennesker.
Derfor anbefaler bl.a. NASA enten, at du bruger godkendte solformørkelsesbriller, eller at du finder klippe-klistre-grejet frem.
VIDEO: Se NASA guide dig til en sikker projektor
Selvom Solens lys ikke bliver lukket totalt ude af formørkelsen, vil du stadig kunne se aftegningen af Månens mørkeste skyggeplet, umbraen, i kassen.
Den 4. december 2021 leverer Månen endnu en solformørkelse, denne gang total.
Forskellen er, at Månen på det tidspunkt befinder sig tættere på Jorden, og derfor skygger for en større del af Solen – som en håndboldmålmand, der går ud af målet for at fylde mere overfor en straffesparksskytte.
I december kan den totale solformørkelse imidlertid kun opleves fra Antarktis.