Se sollyset skinne om natten

STJERNEGUIDE: Et enormt bælte af støv får i marts måned Solen til at lyse himlen op – efter solnedgang.

ESO

Om nattesol

Fænomenet kaldes zodiakallys og skyldes, at bittesmå støvpartikler reflekterer lyset fra Solen, så det i nattetimerne kastes tilbage mod Jorden og viser sig som en kegleformet lyssøjle i horisonten.

For øjeblikket går Solen tidligt ned om aftenen, men faktisk kan du nyde sollyset et par timer efter solnedgang. Det falske skumringslys optræder i et diffust lysende bånd, der går fra den vestlige horisont og et godt stykke op på himlen. For at du kan se det, skal himlen være mørk og fri for dis og skyer.

Sollys passerer Jorden og rammer støvpartikler, som kaster lyset tilbage mod os. De gule pile angiver sollyset.

Rumstøv giver himlen glød

Zodiakallys er sollys, som reflekteres af en tynd sky af støvpartikler i Solsystemets plan. Da Solsystemet er næsten fladt, kan vi se refleksionen som et smalt, lysende bånd på nattehimlen. Båndet lyser kraftigst i retning af Solen, dvs. mod øst før solopgang og mod vest efter solnedgang.

  • Refleksion om morgenen

  • Refleksion om aftenen

Fænomenet kaldes zodiakallyset, idet det følger Zodiaken, dvs. Dyrekredsen. Zodiaken følger ekliptika, som er det spor, hvor Solsystemets plan skærer vores nattehimmel. Netop nu strækker zodiakallyset sig fra Vædderen tæt på horisonten, over Tyren i midten til Tvillingerne højt på himlen.

Nattesol ses bedst om foråret

Egentlig opstår fænomenet både før solopgang og efter solnedgang, men om vinteren er der størst chance for at se det om morgenen, hvor vinklen mellem ekliptika og horisonten er stor.

Om foråret er det lige omvendt, idet det her er om aftenen, at ekliptika står lodret på horisonten, og derfor opleves fænomenet bedst mod vest, i timerne efter at mørket er faldet på.

Om sommeren er vinklen mellem ekliptika og horisonten lille både morgen og aften, og desuden er himlen så lys, at zodiakallyset overhovedet ikke kan ses.

Guide til nattesol

I timerne efter Solen går ned, kan du se en svag og diffus pyramideformet glød rejse sig over den vestlige horisont.

SÅDAN GØR DU

  • SYNLIGHED?

    Du skal observere fænomenet fra et mørkt sted. Bedst er en vestvendt kyst, hvor der ikke er lysforurening fra kunstige lyskilder, der kan drukne det kosmiske lys. Det vil også være en fordel at stå på et højdedrag, hvor udsigten til den vestlige horisont er fri.

    Zodiakallyset kan ses cirka 10 grader over horisonten i vestlig retning.

  • FOTOMULIGHED?

    Hvis du vil fotografere zodiakallyset, skal du bruge et vidvinkelobjektiv med en kort brændvidde – fx et 14-mm-objektiv – for at få et stort billedfelt. Du skal også bruge et stativ, så du kan eksponere i 10-30 sek. uden rystelser.

Læs også:

Solen

Solens tvilling slog dinosaurerne ihjel

1 minut
Solen

Kig mod horisonten: Solen lyser grønt

1 minut
Sun and buffalos
Solen

Hvordan blev Solen dannet?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!