ESO

Se sollyset skinne om natten

20. marts 2022: Et enormt bælte af støv i rummet får lige nu Solen til at lyse himlen op – i nattetimerne.

Om zodiakallyset

For øjeblikket går Solen tidligt ned om aftenen, men faktisk kan du nyde sollyset et par timer efter solnedgang. Det falske skumringslys optræder i et diffust lysende bånd, der går fra den vestlige horisont og et godt stykke op på himlen.

For at du kan se det, skal himlen være mørk og fri for dis og skyer. Fænomenet kaldes zodiakallyset, idet det følger Zodiaken, dvs. Dyrekredsen. Zodiaken følger ekliptika, som er det spor, hvor Solsystemets plan skærer vores nattehimmel.

Netop nu strækker zodiakallyset sig fra Vædderen tæt på horisonten, over Tyren i midten til Tvillingerne højt på himlen.

Sollys passerer Jorden og rammer støvpartikler, som kaster lyset tilbage mod os. De gule pile angiver sollyset.

© Thomas Schou

Rumstøv giver himlen glød

Zodiakallys er sollys, som reflekteres af en tynd sky af støvpartikler i Solsystemets plan. Da Solsystemet er næsten fladt, kan vi se refleksionen som et smalt, lysende bånd på nattehimlen. Båndet lyser kraftigst i retning af Solen, dvs. mod øst før solopgang og mod vest efter solnedgang.

Refleksion om morgenen

Refleksion om aftenen

Egentlig opstår fænomenet både før solopgang og efter solnedgang, men om vinteren er der størst chance for at se det om morgenen, hvor vinklen mellem ekliptika og horisonten er stor.

Om foråret er det lige omvendt, idet det her er om aftenen, at ekliptika står lodret på horisonten, og derfor opleves fænomenet bedst mod vest, i timerne efter at mørket er faldet på.

Om sommeren er vinklen mellem ekliptika og horisonten lille både morgen og aften, og desuden er himlen så lys, at zodiakallyset overhovedet ikke kan ses.

Guide til zodiakallyset

©

SÅDAN GØR DU

Hvor og hvornår?

Gå ud en time efter solnedgang, og vend blikket mod vest. Den næste times tid, kan du se zodiakallyset stråle op fra horisonten og cirka halvvejs op på himlen.

Synlighed?

Du skal observere fænomenet fra et sted uden lysforurening. Bedst er en vestvendt kyst eller en bakketop med frit udsyn mod vest.

Hvis du vil fotografere zodiakallyset, skal du bruge et vidvinkelobjektiv med en kort brændvidde – fx et 14-mm-objektiv – for at få et stort billedfelt. Du skal også bruge et stativ, så du kan eksponere i 10-30 sekunder uden rystelser.