Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Se sollyset skinne om natten

STJERNEGUIDE: Et enormt bælte af støv får i marts måned Solen til at lyse himlen op – efter solnedgang.

ESO

Om zodiakallyset

For øjeblikket går Solen tidligt ned, men faktisk kan du nyde sollyset et par timer efter solnedgang, for i løbet af aftenen optræder et falsk skumringslys i et diffust, lysende bånd, der går fra den vestlige horisont og et godt stykke op på himlen.

Fænomenet kaldes zodiakallyset og er en kegle af oplyst støv, som kan ses i det område, hvor Solen vil stå op eller er gået ned. Det har fået navnet, da det følger Zodiaken, som er en ekliptisk bane, der udgøres af 12 stjernebilleder.

Netop nu strækker zodiakallyset sig fra Vædderen tæt på horisonten til Tvillingerne højt på himlen.

Sollys passerer Jorden og rammer støvpartikler, som kaster lyset tilbage mod os. De gule pile angiver sollyset.

© Thomas Schou

Rumstøv giver himlen glød

Zodiakallys er sollys, som reflekteres af en tynd sky af støvpartikler i Solsystemets plan. Da Solsystemet er næsten fladt, kan vi se refleksionen som et smalt, lysende bånd på nattehimlen. Båndet lyser kraftigst i retning af Solen, dvs. mod øst før solopgang og mod vest efter solnedgang.

  • Refleksion om morgenen

  • Refleksion om aftenen

Nattesol ses bedst om foråret

Egentlig opstår fænomenet både før solopgang og efter solnedgang, men om vinteren er der størst chance for at se det om morgenen, hvor vinklen mellem ekliptika og horisonten er stor.

Om foråret er det lige omvendt, idet det her er om aftenen, at ekliptika står lodret på horisonten, og derfor opleves fænomenet bedst mod vest, i timerne efter at mørket er faldet på.

Om sommeren er vinklen mellem ekliptika og horisonten lille både morgen og aften, og desuden er himlen så lys, at zodiakallyset overhovedet ikke kan ses.

Guide til zodiakallyset

© Shutterstock

SÅDAN GØR DU

  • Hvor og hvornår?

    Zodiakallyset er tydeligst mod vest og ses bedst, kort tid efter at mørket er faldet på. For det bedste udsyn bør du drage mod kysten, hvor udsigten ikke bliver blokeret.

    Du skal observere fænomenet fra et mørkt sted. Bedst er en vestvendt kyst, hvor der ikke er lysforurening fra kunstige lyskilder, der kan drukne det kosmiske lys.

  • Synlighed?

    Hvis du vil fotografere zodiakallyset, skal du bruge et vidvinkelobjektiv med en kort brændvidde – fx et 14-mm-objektiv – for at få et stort billedfelt.

Læs også:

Solen

Solens tvilling slog dinosaurerne ihjel

2 minutter
Solen slukker
Solen

Hvad sker der, hvis Solen slukker?

3 minutter
Solen

Det sker der med energien fra sollyset

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul