ESO

Lige nu: Se sollyset skinne om natten

Et enormt bælte af kosmisk støv får lige nu Solen til at lyse himlen op i nattetimerne. Vi guider dig til det smukke fænomen.

Lige nu kan du i nattetimerne se Solens lys som et diffust skinnende bånd, der går fra horisonten og et godt stykke op på himlen.

Fænomenet kaldes zodiakallyset, idet det følger Zodiaken, dvs. Dyrekredsen. Zodiaken følger ekliptika, som er det spor, hvor Solsystemets plan skærer vores nattehimmel.

Sollys passerer Jorden og rammer støvpartikler, som kaster lyset tilbage mod os. De gule pile angiver sollyset.

© Thomas Schou

Rumstøv giver himlen glød

Zodiakallys er sollys, som reflekteres af en tynd sky af støvpartikler i Solsystemets plan. Da Solsystemet er næsten fladt, kan vi se refleksionen som et smalt, lysende bånd på nattehimlen. Båndet lyser kraftigst i retning af Solen, dvs. mod øst før solopgang og mod vest efter solnedgang.

Refleksion om morgenen

Refleksion om aftenen

Egentlig opstår fænomenet både før solopgang og efter solnedgang, men om efteråret er der størst chance for at se det om morgenen, hvor vinklen mellem ekliptika og horisonten er stor.

Om foråret er det lige omvendt, idet det her er om aftenen, at ekliptika står lodret på horisonten, og derfor opleves fænomenet bedst mod vest, i timerne efter at mørket er faldet på.

Om sommeren er vinklen mellem ekliptika og horisonten lille både morgen og aften, og desuden er himlen så lys, at zodiakallyset overhovedet ikke kan ses.

Guide til zodiakallyset

Zodiakallys
© Jesper Grønne

SÅDAN GØR DU

Hvor og hvornår?

Gå ud halvanden time før solopgang i dagene omkring den 23. september. Den næste halve time kan du se zodiakallyset stråle fra den østlige horisont og halvvejs op på himlen.

Hvordan?

Zodiakallyset er svagt, så du skal finde et sted uden lysforurening – helst en østvendt kyst eller en bakketop med frit udsyn mod øst. Lad derefter dine øjne vænne sig til mørket.

Vil du tage billeder, skal du bruge et vidvinkelobjektiv med en kort brændvidde – fx et 14-mm-objektiv. Brug også stativ, så du kan eksponere i 10-30 sekunder uden rystelser.