Solen lyser grønt
Sommersol

Under de rigtige vejrforhold kan dagens sidste solstråler i juni kaste et ultrakort, grønt glimt af sig.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk

Solen lyser grønt

Smaragdgrønne solstråler glimter over havoverfladen, inden Solen forsvinder bag horisonten. Du kan selv opleve det sjældne lysfænomen på en varm aften i juni.

30. maj 2018 af Jesper Grønne

Fra den rigtige placering og under de rette forhold kan en junidags sidste solstråler opleves som et grønt glimt. 

Det skyldes, at Jordens atmosfære fungerer som en optisk linse, der bryder sollysets farver op, hvis det kommer skråt ind i atmosfæren som ved solnedgang. 

Det kræver dog, at vejret er klart og roligt, og at luften lige over hav- eller jordoverfladen er inddelt i lag efter temperatur og molekyletæthed. 

Laget lige over overfladen skal være varmere end laget over det.

Luften får farverne frem

Disse såkaldte brydningslag fungerer som et forstørrelsesglas og forstærker i få sekunder Solens sidste synlige overkant, så strålerne brydes i grønne og røde bølgelængder. 

Op mod 75 procent af grønne glimt opstår sådan, men de kan skabes på flere måder og kan sågar i sjældne tilfælde opleves med et svagt blåt lys.

For at opleve fænomenet skal beskueren være placeret lidt over brydningslaget, fx på toppen af en klit eller på et skib, men ikke højere end ti meter over.

Sådan gør du

  • Du skal helst stå fem-ti meter over havet ved en vestkyst, hvor der er frit udsyn til de sidste solstråler, inden Solen forsvinder under horisonten.
  • Himlen skal være komplet skyfri i vestlig retning, så langt øjet rækker. Derudover skal det være lunt, så havoverfladen er varm og danner de såkaldte brydningslag, som fænomenet kræver.
  • Det grønne glimt opstår først i de allersidste sekunders sollys, lige inden Solens overkant forsvinder. Hvis det opstår, er du ikke i tvivl. Det grønne glimt er lysstærkt i en meget klar, smaragdgrøn farve, der typisk varer i et par sekunder.

Se ud i Universet

Solens grønne glimt er kun et af de fænomener, der dukker op på nattehimlen i år.

Hvis du har fået blod på tanden og gerne vil fortsætte stjernekiggeriet, kan du nu erhverve dig den ultimative startpakke:

  • En kraftig håndkikkert til at gå på opdagelse i Solsystemet.
  • En guide til stjernehimlen i 2018, så du ved, hvor du skal kigge hvornår.
  • To numre af Illustreret Videnskab som ruster dig til, hvad du skal holde øje med.

Du kan evt. pege kikkerten mod stjernebilledet Svanen, hvor to stjerner støder sammen og eksploderer i en rød nova omkring år 2022 – et fænomen du kan se med kikkerten fra Mitilux.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.