Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sommersol

Solen siger på gensyn med et grønt glimt

STJERNEGUIDE: Smaragdgrønne solstråler glimter over havoverfladen, inden Solen forsvinder bag horisonten. Du kan selv opleve det sjældne lysfænomen på en varm aften i juli.

Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk

Om solens grønne glimt

Fra den rigtige placering og under de rette forhold kan en junidags sidste solstråler opleves som et grønt glimt.

Det skyldes, at Jordens atmosfære fungerer som en optisk linse, der bryder sollysets farver op, hvis det kommer skråt ind i atmosfæren som ved solnedgang.

Det kræver dog, at vejret er klart og roligt, og at luften lige over hav- eller jordoverfladen er inddelt i lag efter temperatur og molekyletæthed.

Laget lige over overfladen skal være varmere end laget over det.

Luften får farverne frem

Disse såkaldte brydningslag fungerer som et forstørrelsesglas og forstærker i få sekunder Solens sidste synlige overkant, så strålerne brydes i grønne og røde bølgelængder.

Op mod 75 procent af grønne glimt opstår sådan, men de kan skabes på flere måder og kan sågar i sjældne tilfælde opleves med et svagt blåt lys.

For at opleve fænomenet skal beskueren være placeret lidt over brydningslaget, fx på toppen af en klit eller på et skib, men ikke højere end ti meter over.

Guide til grøn sol

SÅDAN GØR DU

  • Hvor?

    Du skal helst stå fem-ti meter over havet ved en vestkyst, hvor der er frit udsyn til de sidste solstråler, inden Solen forsvinder under horisonten.

  • Hvornår?

    Himlen skal være komplet skyfri over den vestlige horisont. Derudover skal det være lunt, så havoverfladen er varm og danner de såkaldte brydningslag, som fænomenet kræver.

    Det grønne glimt opstår først i de allersidste sekunders sollys, lige inden Solens overkant forsvinder. Hvis det opstår, er du ikke i tvivl. Det grønne glimt er lysstærkt i en meget klar, smaragdgrøn farve, der typisk varer i et par sekunder.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul