Sunspot 12/2012

Magnetstorme har kurs mod Jorden

Antallet af solpletter er på vej mod et maksimum. Det betyder, at vi i den kommende tid kan forvente kraftige og muligvis ødelæggende magnetstorme fra Solen.

Solpletaktiviteten svinger med intervaller på 11 år, og netop nu er de på vej mod sit maksimum.

Hvis Solen følger sit naturlige mønster, vil antallet toppe omkring år 2013 med op mod 100 solpletter hver måned. De rummer alle risikoen for at eksplodere i enorme energiudladninger, der kan slynge magnetstorme mod Jorden. Problemet er, at hver storm har potentialet til at ødelægge satellitter, kortslutte kraftværker og lægge internettet ned.

Strømmen gik i Canada

Et sådant udbrud fandt sted d. 10. marts 1989. Omkring kl. tre om morgenen fandt strømmen vej gennem den massive klippebund under Quebec via byens elnet. To minutter senere havde Quebec mistet al elektricitet, og de næste tolv timer henlå byen i stilhed og mørke.

Indbyggerne vågnede op til kolde huse, byens transportnetværk brød ned, og enkelte canadiere tilbragte timevis fanget i nedbrudte elevatorer. Québec var blevet ramt af en kraftig og ødelæggende magnetstorm – et fænomen, der følger i kølvandet på de solpletter, som i øjeblikket vender tilbage til Solens overflade i større og større antal.

Hvordan opstår magnetstorme? Og hvad sker der under et soludbrud. Download og læs hele artiklen her. Det er gratis, men du skal have en profil på websitet for at få adgang til den. Klik på download, og så bliver du guidet igennem.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.