Solformørkelse

Den delvise solformørkelse i Europa i marts 2015 blev fanget af satellitten Proba-2.

© ESA
Universet - Solformørkelse

6 ting du ikke vidste om solformørkelser

En total solformørkelse optræder i gennemsnit hvert 400 år på et givent sted på Jorden. I år rammer fænomenet USA´s sydstater den 21. august. Her er seks overraskende facts om solformørkelser.

1. Skæv bane hindrer hyppige formørkelser

© Claus Lunau

Månen ligger 384.400 km fra Jorden – kun 1/400 af dens afstand til Solen. Derfor kan Månen, trods sin lille størrelse, skygge for Solen. Månens bane om Jorden hælder en smule, og gjorde den ikke det, ville solformørkelseroptræde hver måned.

2. I Skandinavien skal du vente 109 år

© Shutterstock

En total solformørkelseoptræder med cirka 18 måneders mellemrum på Jorden. I snit går der 400 år mellem to totale solformørkelser på et givent sted. Den næste totale solformørkelse i Skandinavien vil først kunne ses i 2126.

3. Fly fulgte solformørkelse i 74 minutter

© Shutterstock

7 minutter og 32 sekunder kan en solformørkelse vare – men det sker sjældent. I 1973 fulgte overlydsflyet, Concorde, en solformørkelse med 2100 km/t. På den måde kunne passagerne opleve fænomenet i 74 minutter.

4. Månens bjerge skaber perlekæde

© Stocktrek

Når Månen glider ind foran Solen, blokerer Månens højeste bjerge lyset, så det ligner en perlekæde. Fænomenet kaldes Baileys Perler og er sammen med diamantringen og koronaen et af tre syn, du kan nyde under en total solformørkelse.

5. Koronaen er 1.000.000 °C

Koronaen er den plasma, der omgiver Solen. Under en solformørkelse bliver koronaen – som er 1.000.000 °C og 181 gange varmere end Solens overflade – synlig fra Jorden.

6. Kejser dræbte astronomer

© Wikimedia

I 2136 f.Kr. blev en solformørkelse i Kina formentlig registreret første gang. Efter sigende blev to astronomer, Ho og Hi, henrettet af kejser Chung-K'ang for ikke at have forudsagt Solens midlertidige bortgang.

Læs også:

Sol måne jorden på række
Solformørkelse

Bliv ekspert på solformørkelser - på bare 4 minutter

4 minutter
Historiske solformørkelser
Solformørkelse

Solformørkelser varslede ondt

9 minutter
Solformørkelse

Video: Forstå en solformørkelse

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!