Download gratis fotos og video fra den totale solformørkelse

20. marts 2015 fik 50 personer en enestående oplevelse, da de oplevede total solformørkelse fra en Boeing 737 højt over skydækket. Hent gratis fotos, video og citater fra deltagerne på Illustreret Videnskabs solformørkelsestur her på siden.

10. marts 2015 af Julie Hjerl Hansen

Download videoklip fra Illustreret Videnskabs solformørkelsestur her:

Klik her for at downloade en zipfil.

Eller hent pakken fra Dropbox her.

Fotos

(Klik på billederne for at få dem i høj opløsning - citater nedenfor)

Mikkel Nielsen på 13 år havde fået lov til at komme med sin faster Eva Nielsen og sin onkel Gert Pedersen på Illustreret Videnskabs solformørkelsestur. ”Det var ligesom juleaften. Jeg kunne næsten ikke tro på det, da min faster og onkel ringede for at invitere mig med på turen.” Foto: Illustreret Videnskab

John Valentin og Anette Andersen fra Aarhus havde købt en hel sæderække i det fly Illustreret Videnskab havde chartret. Parret havde frit udsyn til den totale solformørkelse højt over Nordatlantens tætte skydække. Foto: Illustreret Videnskab

En sidste perle lyser op, inden solformørkelsen bliver total. Fænomenet kaldes diamantringen og er det sidste sollys, som slipper gennem Månens dale, inden Månen helt skygger for Solen. Foto: Illustreret Videnskab

Dagens totale solformørkelse set fra en Boeing 737 12.200 meter over Nordatlanten. Illustreret Videnskab havde chartret flyet, og 50 deltagere havde købt billet til turen, der allerede var udsolgt i januar. Foto: Illustreret Videnskab

Mikkel Nielsen på 13 år havde fået lov til at komme med sin faster og onkel på Illustreret Videnskabs solformørkelsestur. ”Det var ligesom juleaften. Jeg kunne næsten ikke tro på det, da min faster og onkel ringede for at invitere mig med på turen.” Foto: Illustreret Videnskab

John Valentin og Anette Andersen fra Aarhus havde købt en hel sæderække i det fly Illustreret Videnskab havde chartret. Parret havde frit udsyn til den totale solformørkelse højt over Nordatlantens tætte skydække. Foto: Illustreret Videnskab

Et tæt skydække betød, at kun deltagerne på Illustreret Videnskabs flyvning fik perfekt udsyn til den totale solformørkelse. Foto: Illustreret Videnskab

Piloterne på Illustreret Videnskabs Boeing 737 havde programmeret flyet til at holde sig længst muligt i Månens skygge. Det forlængede den totale formørkelse til mere end tre minutter. Foto: Illustreret Videnskab

Med blot 50 passagerer om bord på Illustreret Videnskabs flyvning til den totale solformørkelse var alle sikret perfekt udsyn. Foto: Illustreret Videnskab

De 50 forventningsfulde passagerer på Illustreret Videnskabs flyvning havde glædet sig til den totale solformørkelse i månedsvis. Foto: Illustreret Videnskab

Illustreret Videnskabs Boeing bragte de 50 solformørkelsesentusiaster op gennem Nordatlanten til luftrummet vest for Færøerne og retur til København. Foto: Illustreret Videnskab

Passagererne på Illustreret Videnskabs Boeing 737 havde udsigt til et massivt skydække over Nordatlanten. Foto: Illustreret Videnskab

Grafik: Illustreret Videnskab

Citater

Deltagere på turen, ægteparret: John Valentin Mikkelsen (64 år, underviser i fysik og matematik på HF og VUC i Randers) og Anette Andersen 60 år – begge fra Aarhus).

Ægteparret så deres første solformørkelse i 1999 i München og har med solformørkelsen den 20. marts set i alt seks solformørkelser og har tidligere bl.a. rejst til Novosibirsk, Kina og Australien for at se totale solformørkelser.

Før solformørkelsen ”Det er kun totale solformørkelser, der tæller. Det er en fuldstændig fantastisk og helt anderledes oplevelse,” John Valentin Mikkelsen.

”Det er første gang, vi skal se en total solformørkelse fra et fly. Vi er meget spændte, så nu håber vi bare, at de har fået pudset vinduerne ordentligt,” John Valentin Mikkelsen.

”Vores børn kalder os de nørdede forældre, fordi vi rejser rundt i hele verden for at se solformørkelser,” Anette Andersen.

”Hvis ikke man har set en total solformørkelse, kan det være svært at forstå, hvorfor man kan blive så bidt af det. Men det er en helt fantastisk oplevelse,” John Valentin Mikkelsen.

Efter solformørkelsen ”Det var så smukt, som det kan blive. Jeg har set fem andre totale solformørkelser, men den her tager prisen. Det var helt skyfrit, så man kunne se det hele,” John Valentin Mikkelsen.

”Det var ekstremt smukt, da Solens stråler lyste op rundt om Månens mørke skive,” Anette Andersen.

Mikkel Nielsen, 13 år fra Thyregod (går i 6. klasse) har fået lov til at komme med sin faster og onkel, Eva Nielsen (kemiingeniør) og Gert Pedersen (arbejder på jobcenteret i Fredericia) med på turen. Eva og Gert bor begge i Fredericia.

”Jeg har aldrig set noget lignende. Det var helt fantastisk. Jeg kan slet ikke beskrive det,” Mikkel Nielsen 13 år.

”Vi ringede til Mikkel og spurgte, om han kunne få fri fra skole og tage med på turen,” Eva Nielsen.

”Det var ligesom juleaften. Jeg kunne næsten ikke tro på det, da min faster og onkel ringede for at invitere mig med på turen,” Mikkel Nielsen.

”Jeg synes, alt om planeterne og solsystemet er spændende,” Mikkel Nielsen.

Eva Nielsen og Gert Pedersen rejste i 2009 til Kina for at se den totale solformørkelse. Men det regnede, og skydækket var så tykt, at de ikke kunne se andet, end at himlen blev mørk.

”Vi havde snakket om, at vi gerne ville se solformørkelsen, men at det var helt håbløst med skyerne over Færøerne, så da vi så annoncen for flyveturen, slog vi til,” Eva Nielsen.

”Det var fantastisk. Det levede helt sikkert op til forventningerne, og vi er i hvert fald klar til at tage af sted på sådan en tur igen,” Eva Nielsen.

”Det bedste var, da solformørkelsen blev total. Det er et syn, som ikke kan beskrives,” Gert Pedersen.

Anja C. Andersen, prisbelønnet astrofysiker og lektor ved Niels Bohr Instituttet.

”Da den totale solformørkelse sluttede, kunne jeg se solstrålerne gennem månedalene. Det var ret fantastisk,” Anja C. Andersen.

”Solen er lige nu meget aktiv, og en del af den aktivitet, kunne man se i Solens yderste atmosfære, koronaen, under formørkelsen,” Anja C. Andersen.

”Under totale solformørkelser kan vi se dele af Solens atmosfære, som satellitter ikke kan se. Derfor er solformørkelser stadigvæk interessante for forskerne,” Anja C. Andersen.

Sebastian Relster, chefredaktør Illustreret Videnskab “Vi havde jo set, at andre udbød ture til Svalbard og Færøerne, hvor solformørkelsen var total. Men Nordatlanten er ret beset et sløjt sted at befinde sig, hvis man rent faktisk vil se noget.

Området er jo berygtet for sit møgvejr og tætte skydække. Derfor blev vi hurtigt enige med os selv om, at vi ville op over skyerne," siger chefredaktør for Illustreret Videnskab, Sebastian Relster.

”Det er helt sikkert ikke sidste gang, Illustreret Videnskab arrangerer den her type læserrejser. Det var forrygende at se, hvor begejstrede deltagerne var,” Sebastian Relster.

Fakta om turen

  • Illustreret Videnskab har chartret en Boeing 737 og sat 50 af flyets 148 pladser til salg for at sikre bedst muligt udsyn for de rejsende.

  • Turen var allerede udsolgt i begyndelsen af januar, hvor der stadig var flere måneder til den totale solformørkelse d. 20. marts.

  • Billetpriser: 7400 kr. for en midterplads, 8900 kr. for en vinduesplads, 15.800 kr. for en række med tre sæder. Abonnenter på Illustreret Videnskab fik 700 kr. i rabat.

  • Flyet flugte en kurs, der forlængede oplevelsen af solformørkelsen, som var total over Færøerne og Svalbard kl. 10.41 dansk tid.

  • Om bord på flyet holdt den prisbelønnede astronom Anja C. Andersen foredrag, og deltagerne modtog et unikt særnummer af Illustreret Videnskab om solformørkelser.

  • Flyveturen varede i alt cirka 4 ½ time. Flyet lettede fra Københavns lufthavn klokken 7.45 d. 20. marts 2015 og ankom til luftrummet over

Yderligere information

For yderligere information og hjælp til at komme i kontakt med deltagerne: Kontakt redaktionschef på Illustreret Videnskab Ebbe Rasch på [email protected], tlf. 40 89 77 27.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.