NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Har andre planeter solformørkelser?

Oplever de øvrige planeter i Solsystemet også totale og delvise solformørkelser, som dem vi ser på Jorden?

Solformørkelser opstår jævnligt rundt omkring i Solsystemet.

En solformørkelse kræver nemlig blot, at et himmellegeme, fx en måne, bevæger sig ind mellem planeten og Solen og blokerer helt eller delvist for lyset.

Både Jupiter og Mars oplever solformørkelser

© NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Marsrover fanger solformørkelse

I april 2022 offentliggjorde NASA optagelser fra marsroveren Perseverance, som viser månen Phobos passere ind foran Solen i en delvis solformørkelse.

© NASA, ESA, & E. Karkoschka (University of Arizona)

Trippel-solformørkelse på Jupiter

I 2004 opfangede Hubble-teleskopet tre solformørkelser på Solsystemets største planet, Jupiter. Skyggerne blev skabt af månerne Ganymedes, Io og Callisto.

© NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Saturn-måne kan give total formørkelse

Månen Epimetheus om Saturn er et af de få himmellegemer, der kan frembringe en total solformørkelse – hvis altså man ser den fra skyerne over gaskæmpen .

På Jorden opstår delvise solformørkelser 2-5 gange om året, mens totale solformørkelser, hvor Månen blokerer helt for Solen, optræder ca. hver 18. måned.

For at en solformørkelse kan være total, må den såkaldte angulære størrelse af det legeme, der blokerer Solen, være den samme som Solens angulære størrelse. Den angulære størrelse er et mål for, hvor stort et udsnit af himlen legemet optager målt i grader.

Det betyder altså, at Månen under en total solformørkelse "fylder" lige så meget på himlen som Solen set fra jordoverfladen.

VIDEO: Månen Phobos giver delvis solformørkelse på Mars

Mars har to måner, og i april 2022 drev den ene, Phobos, ind foran solskiven. Roveren Perseverance fangede den delvise solformørkelse.