NASA-fartøj fanger solformørkelse i rummet

NASA’s SDO-satellit har netop indfanget de spektakulære billeder af en delvis solformørkelse i rummet - og du kan få lov at kigge med.

SDO-satellitten er 4,5 meter høj og vejer 3100 kg.

© Shutterstock

Hold øje med Solens aktivitet alle ugens dage - hvert eneste sekund.

Sådan lyder jobbeskrivelsen for NASA-satellitten Solar Dynamics Observatory,der siden 2010 har ligget i kredsløb om Solen.

Og selvom det måske lyder som nogle lange dage på kontoret, sker det alligevel, at den opfanger noget, der får astronomerne til at springe op ad stolene.

Det skete torsdag den 25. maj, hvor satellitten indfangede en delvis solformørkelse i rummet, da Månen tog en tango ind foran Solen.

NASA frigiver animation

Formørkelsen varede næsten en time fra omkring klokken 20.30 dansk tid, hvor Månen på formørkelsens højeste dækkede hele 89 procent af Solens glohede overflade.

Det har fået NASA til at frigive en lille animation, der hurtigt viser den astronomiske særforestilling, som den så ud fra SDO-satellitten.

Du kan se den herunder:

© NASA’s Goddard Space Flight Center/SDO/Joy Ng, producer

Selvom Månens overflade er ujævn og dækket af kratere og dale, ser den umiddelbart glat ud på billederne.

Men ved nærmere øjekast er der mere at hente.

"Hvis du kigger ekstra grundigt på billedet, kan du måske fornemme den ujævne overflade," skriver det amerikanske rumagentur blandt andet i en pressemeddelelse.

Opvarmer til sommerens show

De enestående billeder fra SDO og NASA er den perfekte opvarmning til en langt større astronomisk begivenhed, der rammer Jorden den 21. august 2017 og alllerede nu skaber rift om hotelpladserne i sydstaterne:

Den totale solformørkelse, der vandrer tværs over USA og forvandler dag til nat i et par gåsehudsfremkaldende minutter.