Kan solformørkelser ses andre steder?

Her på Jorden oplever vi med jævne mellemrum solformørkelser. Opstår de også andre steder i Solsystemet?

Solar eclipse at Iapetus

Solformørkelser er ikke et fænomen, der er forbeholdt Jorden, men kan faktisk opleves flere andre steder i Solsystemet.

Allerede på Månen vil man kunne opleve ret imponerende formørkelser. Når Jorden, hvis diameter er cirka fire gange så stor som Månens, bevæger sig ind foran Solen, vil sollyset brydes i atmosfæren. Det vil minde om en solnedgang hele vejen rundt om Jorden, der ses som en mørk skive omgivet af et rødt lysende bånd. Formørkelsen varer et par timer, hvor Månen bades i rødt lys.

Solformørkelsesjægerne vil derimod ikke få meget ud af at rejse til Merkur og Venus, da de to planeter ikke har nogen måner og derfor heller ingen formørkelser. Mars byder heller ikke på formørkelser. Selv om planeten har to små måner, er ingen af dem store nok til at dække for Solen.

Jupiters måner skaber solformørkelse

Længere ude i Solsystemet har Jupiter fire store måner, der hyppigt skaber totale formørkelser. Da Jupiter ikke har en fast overflade, og dens atmosfære desuden er fuld af skyer, kan dette dog ikke opleves.

Det kan det til gengæld fra Jupiters fire store måner, Io, Europa, Ganymedes og Callisto, hvor de andre måner ganske ofte vil skabe totale solformørkelser. Nogle syn vil være særligt imponerende. Månen Io er vulkansk og har næsten konstante udbrud. Når den skygger for Solen, vil udbruddene formentlig ses som røde pletter. En gang for hver månes omløb kommer Jupiter desuden til at skygge for Solen, så der opstår en brydning af lyset i Jupiters atmosfære.

Intet vil dog overgå Saturn. Her vil ringene formørke Solen, og når lyset rammer ringenes billioner af ispartikler, må det være et fantastisk syn.

Solformørkelser ses fra månerne

De fire store ydre planeter, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, er gasplaneter uden fast overflade. Man skal derfor til månerne for at opleve formørkelser.

Alle disse planeter har et stort antal måner, og det betyder, at der set fra hver enkelt måne altid vil være andre måner på himlen. Nogle af disse måner er så tæt på hinanden, at de kan skabe solformørkelser.