Solformørkelse John Valentin og Anette

”Nu kommer Solen tilbage – hold op, det var flot!”

I dag så 50 personer den totale solformørkelse fra en Boeing 737 højt over skydækket. En enestående oplevelse ifølge en af deltagerne, som havde nået at sikre sig billet til Illustreret Videnskabs solformørkelsestur, inden den blev udsolgt i januar.

19. marts 2015 af Julie Hjerl Hansen

Klokken 4.15 ringer vækkeuret hos John Valentin og hans kone, Anette Andersen fra Aarhus, som i dagens anledning har overnattet i København. Parret er stået tidligt op, så de kan nå i lufthavnen og med ombord på den Boeing 737, som Illustreret Videnskab har chartret for at flyve op over Færøerne og få frit udsyn til den totale solformørkelse.

”Det er første gang, vi skal se en total solformørkelse fra et fly. Vi er meget spændte, så nu håber vi bare, at de har fået pudset vinduerne ordentligt,” smiler John Valentin Mikkelsen i Københavns Lufthavns afgangshallen.

Parret så deres første totale solformørkelse i München i 1999, og har siden rejst verden rundt for at genopleve naturfænomenet.

”Hvis ikke man har set en total solformørkelse før, er det svært at forklare, hvorfor man kan blive så bidt af det, men det er en helt fantastisk oplevelse, og der er ikke to solformørkelser, der er ens,” siger John Valentin Mikkelsen.

Take off i tæt tåge

Klokken 8.26 letter flyet og skyder op gennem de tætte skyer over København. Fra klokken 10.15 har passagererne frit udsyn til Månens skive, som gradvist bevæger sig ind foran Solen.

”Nu er nedtællingen begyndt. Jeg har sommerfugle i maven,” siger John Valentin Mikkelsen.

Frit udsyn til den totale solformørkelse højt over skyerne

Klokken 10.32 er der kun en tynd bue tilbage af Solen. Mørket begynder at sænke sig og flyet drejer skarpt mod bagbord for at sikre bedst muligt udsyn til formørkelsen.

John Valentin Mikkelsen og Anette Andersen sidder klistret til vinduet. Solen spejler sig gyldent i skyerne under flyet, inden mørket falder på, og solformørkelsen bliver total. Parret har frit udsyn til Solens korona, der omkranser den mørke måneskive som en glorie, inden Solen atter vender tilbage.

”Nu kommer Solen tilbage, hold op, hvor var det flot,” udbryder Anette Andersen.

”Den tager prisen! Det var så smukt, som det kan blive. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det var jo helt skyfrit, så vi kunne se det hele,” siger John Valentin Mikkelsen.

Parret er allerede ved at planlægge deres næste rejse til en total solformørkelse og regner med at tage til USA i 2017.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.