Solformørkelse fra ISS

Solformørkelse rammer Europa

På Færøerne og Svalbard sænker mørket sig i slutningen af marts, da Månen glider ind foran Solen i en total solformørkelse. Billederne af den sorte Sol kan give forskerne vigtig ny viden om Solens energirige partikeludledninger.

10. november 2015 af Malene Breusch Hansen

Den 20. marts 2015 skygger Månen for Solen og skaber en total solformørkelse, som kan opleves på Færøerne og Svalbard.

På Færøerne så fænomenet sådan ud:

En total solformørkelse er den eneste mulighed forskerne har for at fotografere hele Solens korona – den ydre atmosfære, der lyser som en hvid ring omkring den mørke måneskive og rækker millioner af kilometer ud i rummet.

Koronaen kan kun ses direkte under en total solformørkelse, fordi det hvide lys fra de glohede gasser i atmosfæren normalt overstråles af det langt stærkere lys fra Solens overflade. Billederne af koronaen kan give ny viden om solvinden, som konstant blæser fra den ydre atmosfær

Læs om den oplevelse, som forskeren Jay Pasachoff og hans kolleger fra Williams College i USA havde af formørkelsen midt ude på isen på Svalbard, og hvilke nye opdagelser om Solen fænomenet har givet dem, i Illustreret Videnskabs Årbog 2015.

Her kan du også læs mere om årets opsigtsvækkende naturfænomener, største videnskabelige opdagelser, tekniske bedrifter, medicinske gennembrud, vildeste dramaer og vigtigste profiler.

Bestil Illustreret Videnskabs årbog 2015 - du får samtidig en 2016-kalender med flotte videnskabsfotos med.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.