Solformørkelse 2015: Rapport fra Nordatlanten

Illustreret Videnskabs udsendte er hoppet på skibet MF Norrønna, som sejler solformørkelses-entusiaster fra 10 nationer til Færøerne, hvor de skal opleve den totale solformørkelse 20. marts.

Eclipse på færøerne - 9.10

"Ustadigt vejr, men stor, stor oplevelse"

20. marts 2015

Det blev det ustadige færøske vejr, der styrede solformørkelsen over Torshavn. Og Skyerne bestemte sig at dække godt og grundigt for Solen og Månen under den totale solformørkelse.

Mørket kom og lagde sig som en tung dyne over Torshavn. Det mest fascinerende var, at mørket til sidst kom så hurtigt og slukkede for alt lys. I to minutter lå Torshavn sort hen, og så blev der tændt for den store lyskontakt igen.

Nu her 10.07 lokal tid er der stadig delvis solformørkelse og de fleste skyer blæst væk og man kan se Månens skive stadig dække en tredjedel af Solen.

Det var et lotterispil at satse på klart vejr over Torshavn. Alligevel slår det, det meste af alt andet man kan opleve.

På alle højdedrag omkring Torshavn stod mennsker tæt og stirede mod sydvest for at fange solformørkelsen. Nu bliver der skålet i champagne – det internationale ritual for solformørkelse. Og om lidt går en kæmpe byfest i gang i hele den gamle del af Torshavn, som er pyntet op og lukket af for biler. Sent i aften kulminerer festen med en gigantisk kædedans.

"Solformørkelse vækker de stærkeste følelser"

18. marts 2015

Sort sol for niende gang

Gåsehuden dækker kroppen på et øjeblik. Det totale mørke skræmmer og fremkalder frygt. Og når lyset kommer igen, bobler euforien gennem kroppen.

Dr. Kate Russo fra Queens University i Belfast, Nordirland, er ikke tvivl om, at en solformørkelser er en af de stærkeste følelsesmæssige begivenheder, man kan opleve.

Dr. Russo, 42, er psykolog og "eclipse chaser" - "solformørkelsesjæger". Hun er på Færøerne for at opleve sin niende formørkelse – den første var i Frankrig i 1999.

  • En delvis og en total solformørkelse kan slet ikke sammenlignes, siger Kate Russo. - En delvis solformørkelse er bestemt fantastisk. Men det er en intellektuel oplevelse. Det er fascinerende, at se Månen glide ind foran Solen, og det giver en god fornemmelse for, hvordan objekter bevæger sig rundt i verdensrummet og er lærerigt.

  • En total solformørkelse er derimod en intens følelsesmæssig oplevelse. Lyset skifter farve. Mørket sniger sig ind. Noget er ikke som det skal være. Så ser man den lysende ring. Og når lyset kommer tilbage, er man vildt begejstret, siger Kate Russo.

Solgt efter første solformørkelse

Kate Russo havde solformørkelse på sin liste over ting, hun skulle prøve en gang i livet. Da hun havde oplevet den første, var hun solgt. Hun var blevet en "eclipse chaser".

  • Man skal have oplevet en total solformørkelse for at forstå, hvor stort det er. En solformørkelse er en følelsesmæssig rutsjebanetur, og den ønsker man at gentage. Så det bliver en passion at studere kort med kommende solformørkelser og planlægge rejser til alle egne af kloden.

Som psykolog har Kate Russo blik for, hvilke personer, der bliver "eclipse chasers"

  • Det er typiske eventyrlystne mennesker med et stort drive. De kan lide at rejse og er naturinteresserede. Og så har de ofte læst en hel del science fiction.

  • Ikke alle bliver naturligvis så grebet af en total solformørkelse, at det bliver en passion som for mig. Min mand følger med mig på disse ture. Han synes det er fantastisk, men ikke i samme grad som mig. Han beskriver sig selv som "eclipse chaser chaser", siger Kate Russo med et smil.

Færøerne er på den anden ende

Lige nu er det nemt at få øje på eclipse chasers i Thorshavn. De kendes på deres souvenir t-shirts fra tidligere begivenheder, og det er en ret international gruppe. De er kommet fra Australien, Japan, Kina, Argentina, Mexico, USA og det meste af Europa.

Der er kommet 8000 turister til Færøerne for at opleve solformørkelsen. Alle hoteller er udsolgt, og mange private har stillet deres hjem til rådighed. 11 krydstogtskibe vil følge solformørkelsen i havet omkring Færøerne og 20 fly - inklusive Illustreret Videnskabs - vil ligge i luftrummet højt over skyerne.

Vejret er den store usikkerhedsfaktor, og lige nu er alle nervøst forventningsfulde. Vejret skifter meget, og kan være forskellige fra fjord til fjord på øerne. Håbet er, at et bælte med kold og klar luft kommer ned over Færøerne, men chancerne er ikke store.

En ting er dog sikkert: Et totalt mørke vil lægge sig over øerne i 2 minutter fredag den 20. marts kl. 9.40.

Nedtælling til solformørkelsen

16. marts 2015 Søndag var en perfekt solskinsdag i Nordsøen. 850 passagerer er draget på et specielt solformørkelseskrydstogt med det færøske passagerskib MF Norrøna, og de brugte dagen på at forberede sig til den totale solformørkelse fredag den 20. marts. Således også Illustreret Videnskabs udsendte.

På fredag dækker Illustreret Videnskab århundredets største astronomiske begivenhed i de nordiske lande til lands, til vands og i luften.

Pas på kameraet

Det er et must for alle, som vil tage billeder af en hel eller delvis solformørkelse, at kameraet er dækket af en særlig film. Ellers kan solens lys simpelthen brænde kameraets sensor i stykker.

Filteret laver man selv af en særlig film, som man fx kan købe hos fotohandlere. Der følger en vejledning med, og det kræver bare lidt fingersnilde, tålmodighed, en saks, karton og tape at frembringe et filter.

Derefter bør man teste det lidt for at finde frem til rigtig belysning og så videre og i det hele taget øve sig. Både fokusering og eksponering bør ske manuelt. Lav 5-6 eksponeringer med en blændes mellemrum for hvert skud. Bedst resultat opnår man med et teleobjektiv mellem 400 og 800 mm.

Mindst 3000 gæster

Færøerne forventer mindst 3000 tilrejsende til solformørkelsen, og på MF Norrønna er der mere en 10 nationaliteter fra blandt andet Tyskland, Danmark, Argentina, Japan, Canada og Sverige.