Solceller solformørkelse

Solformørkelse udfordrer Europas energiforsyning

Når Månen under solformørkelsen den 20. marts skygger for Solen i Europa, kan det skabe problemer på el-nettet, som i flere timer må undvære strøm fra solcelleanlæg.

16. marts 2015 af Julie Hjerl Hansen

Om formiddagen den 20. marts vil en solformørkelse kunne opleves fra Grønland til Tyrkiet. Mens astronomiinteresserede glæder sig til at opleve Solsystemet spille med musklerne, venter energisektoren i spænding.

I timerne, hvor Månen skygger for Solen, vil Europas solcelleanlæg nemlig af gode grunde være sat ud af spillet, og det kan skabe problemer på elnettet.

Månen stjæler sollyset under en solformørkelse

Solenergi udgør i dag tre procent af Europas energiforsyning. Det lyder umiddelbart ikke af meget. Men under solformørkelsen den 20. marts, skal Europa i to timer undvære 35.000 megawatt fra solenergi.

Til sammenligning er et gennemsnitligt amerikansk kulkraftværk i stand til at producere 600 megawatt.

Energisektoren har forberedt sig på en solformørkelse i månedsvis

Sidste gang en så omfattende solformørkelse ramte Europa i 1999, udgjorde solenergi en langt mindre andel af Europas energiforsyning. Solformørkelsen den 20. marts bliver derfor en generalprøve for elnettet.

Energisektoren har brugt de seneste måneder på at forberede sig på en solformørkelse. De europæiske elsystem-operatører har nøje undersøgt risikoen og koordineret en indsats for at erstatte den manglende strøm fra solcelleanlæggene med andre energikilder og håber på den måde at undgå strømafbrydelser.

Læs mere om, hvordan Soludbrud kan lamme el-nettet

En solformørkelse kan være udfordrende for el-nettet, fordi Solens energirige stråler bliver blokeret af Månen. Solens voldsomme vejr kan imidlertid skabe langt større problemer for energiforsyningen og helt lamme el-nettet:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.