Shutterstock

Kig sikkert på solformørkelse

Beskyttelsesbriller er et must, hvis du skal se på Solen under en solformørkelse. Hvis du ikke tager beskyttelsesbriller på, risikerer du at få varige øjenskader.

Pas på dine øjne med solformørkelsesbriller

Man kan ødelægge sine øjne for altid ved at se på en solformørkelse uden beskyttelse. Under de par minutter en total solformørkelse varer, er sollyset helt blokeret, og her kan man i princippet godt nyde synet. Men man skal passe på.

Når en tynd halvbue af Solen igen titter frem, er der risiko for alvorlige øjenskader, hvis man ikke har fået beskyttelsesbrillerne på i tide.

Selvom kun 1 procent af solskiven er synlig, er lyset stadig 10.000 gange stærkere end lyset fra en fuldmåne, og hvis man stirrer på den næsten skjulte sol, kan man få varige øjenskader i løbet af få sekunder.

Solformørkelsesbriller hindrer øjenskader under solformørkelse

Ultraviolet stråling fra Solen kan føre til forbrændinger på hornhinden og skade nethinden. Synligt lys fra Solen kan ødelægge de celler i nethinden, som opfanger lys og reagerer på visuelle stimuli.

Infrarød stråling fra Solen kan afbrænde de lysfølsomme celler i nethinden, så der opstår blinde punkter. Risikoen for skader er særligt stor for børn og unge mennesker.

Derfor bør man altid bruge solformørkelsesbriller under en solformørkelse.

Brilleglassene har indbyggede filtre, som blokerer for det meste af sollyset. Godkendte solformørkelsesbriller lukker kun omkring 0,003 procent af sollyset igennem til øjnene.

Solformørkelse
© Shutterstock

Kan man bruge solbriller til at se solformørkelse?

Almindelige solbriller beskytter IKKE øjnene ved en solformørkelse, fordi alt for meget sollys trænger gennem glassene.

Det kan absolut ikke anbefales at bruge andet end godkendte solformørkelsesbriller.

Sæt beskyttende filter på kikkert og kamera

Selv om man har beskyttelsesbriller på, er det farligt at se solformørkelsen udfolde sig gennem en kikkert eller et kamera. Linserne virker nemlig på samme måde, som når man bruger et forstørrelsesglas til at fokusere Solens stråler og tænde ild.

Mange firmaer, der forhandler kikkerter og kameraer, sælger imidlertid specielle filtre, som anbringes foran på kikkerten eller kameralinsen til brug under en solformørkelse.

En anden og billigere løsning, som også kan bruges, hvis du fotograferer med din smartphone, er at lave et filter selv og sætte det fast på dit kamera eller smartphone.

Brug særligt solfilterfolie, som du køber hos en fotohandler.

Byg dit eget teleskop

I stedet for at se direkte på solformørkelsen med beskyttelsesbriller, kan du bygge dit eget teleskop med to stykker pap eller en papkasse. Dermed kan du indirekte og uden risiko for øjenskader opleve synet af en solformørkelse.

Det er ikke kun Solen, der kan gå i sort. Læs mere om måneformørkelse.