Se video: Solformørkelsens ABC

Hvad sker der egentlig under en solformørkelse? Og hvorfor er en total solformørkelse så sjælden? Denne video giver dig svar.

Videoen ovenfor viser, hvordan samspillet mellem Jordens og Månens baner med et til to års mellemrum medfører, at en total solformørkelse opstår et sted på kloden.

Samtidig giver animationen svar på, hvorfor og hvordan det kan være, Månens skygge gør Solen sort.

Videoen illustrerer og giver svar på følgende spørgsmål:

Hvordan opstår en total solformørkelse? Svar: Når Månen placerer sig lige mellem Jorden og Solen og skygger helt for Solen.

Hvorfor oplever vi ikke solformørkelser hver gang Månen gennemfører et kredsløb omkring Jorden og placerer sig mellem planeten og Solen? Svar: Hvert år er der i princippet 13 chancer for en solformørkelse, men Månens bane omkring Jorden er tiltet med 5 grader, og derfor skygger Månen ikke for Solen hver gang, Månen placerer sig i rummet mellem Jorden og Solen.

Hvorfor medfører Månens tiltede bane, at der kun er to chancer for en total solformørkelse om året? Svar: Der er kun to positioner i Månens tiltede bane, hvor Månen kan placere sig lige mellem Jorden og Solen.

Hvorfor er chancerne ret små for en total solformørkelse? Svar: I praksis placerer Månen sig kun i en af disse to positioner med et til to års mellemrum.

Hvordan bevæger Månens skygge sig hen over Jorden under en total solformørkelse? Svar: Totale solformørkelser dækker en 16.000 kilometer lang og 160 kilometer bred bane på Jorden.

Se mere: Solformørkelse set fra rummet

I dette videoklip kan du se, hvordan en solformørkelse i virkeligheden ser ud. Solformørkelsen er partiel - delvis - og filmet fra Nasa's SDO-laboratorium: