Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Solsystemet

Uranus’ ringe forandrer sig

Enestående observationer af ringene set direkte fra siden giver astronomer spændende ny viden

Ved hjælp af det kraftige Keck II-teleskop på Hawaii lykkedes det i maj 2007 at observere Uranus’ ringe direkte fra siden. Fra denne vinkel fremstår de blot som en streg, og det er kun hvert 42. år, at ringene kan observeres på denne måde fra Jorden.

Ringene blev først opdaget i 1977. Astronomer har derfor ikke tidligere haft mulighed for at gennemføre lignende observationer, og de nye billeder har givet helt ny viden om ringene. De er nemlig langtfra så uforanderlige, som man kunne tro. Ved at sammenligne de nye billeder med observationer foretaget af Voyager 2-sonden, der passerede forbi Uranus i 1986, fremgår det bl.a. tydeligt, at ringene tættest på planetens overflade er blevet kraftigere, og at der nu findes materiale i områder, der før var helt tomme.

Astronomerne går ud fra, at Uranus’ i alt 13 ringe bliver holdt på plads af tyngdekraften fra såkaldte hyrdemåner, men indtil videre er der kun observeret to af disse, nemlig Cordelia og Ophelia, der begge blev opdaget af Voyager 2. Man regner med, at der er flere af disse hyrdemåner, men da de er forholdsvis små og mørke, er de særdeles svære at se. Imidlertid kan de nye billeder måske afsløre flere måner. Når man ser ringene lige netop fra siden, er forholdene nemlig optimale for at opdage nye måner. Det skyldes, at ringenes genskin, som normalt er langt kraftigere end hyrdemånernes, er svagest i denne position.

Læs også:

Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter
Medicin

Forskere: Snart kan du få børn med dig selv

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul