Liv på Venus
Planeten Venus kaldes nogle gange Jordens søsterplanet, men ligheden gælder kun planeternes størrelse og masse. På overfladen af Venus er der som i en bagende varm trykkoger.
Men nu har forskere måske fundet spor af liv på venus. I Venus' skyer, har de fundet gasarten fosfin, der her på Jorden bliver produceret af mikrober.
Gasarten kan enten være spor af liv eller resterne en kemisk proces, vi endnu ikke kender til, forklarer forskerne i undersøgelsen, der netop er udkommet i tidsskriftet Nature.
"Da vi så de første tegn på fosfin omkring Venus, fik vi et chok", siger professor i astronomi Jane Greaves, der har stået i spidsen for udgivelsen.
Opdagelsen er gjort på baggrund af observationer med James Clerk Maxwell-teleskopet og ALMA-teleskopet.
Venus' skylag ligger i 50-80 kilometers højde og består primært af svovldioxid og svovlsyre, men under den er Venus en klippeplanet og har en fast overflade ligesom Jorden.
Venus' temperatur på overfladen ligger i gennemsnit på omkring 460 grader, og det gør planeten til Solsystemets varmeste planet.
Atmosfæren på Venus
Varmen kommer fra Solen og holdes fast på planeten af en meget tyk atmosfære. Atmosfæren på Venus består af 96% kuldioxid, og derfor har Venus en meget høj drivhuseffekt.
Venus har ingen måner. Til gengæld findes der mere end 1000 vulkaner med en diameter på over 20 km. En af Jordens største vulkaner, Mauna Loa, har til sammenligning en diameter på blot 3-5 km.
På Venus er der tryk som på havets bund
Venus’ tykke atmosfære betyder, at trykket på overfladen af planeten er 92 gange højere end ved Jordens overflade. Det svarer til det tryk, man finder 900 meter under havets overflade på Jorden.
Øverst i Venus’ atmosfære ligger et lag af svovlsyreskyer, som indhyller planeten og gør det umuligt at se overfladen udefra uden brug af radar.
Hvorfor roterer Venus så langsomt?
Venus er den eneste planet i Solsystemet, hvis døgn er længere end dens år. Et døgn på Venus, dvs. tiden det tager Venus at dreje om sin egen akse, svarer til 243 døgn på Jorden. Hvorimod et år på Venus, dvs. tiden det tager Venus at kredse en gang rundt om Solen, svarer til 225 døgn på Jorden.
Som om det ikke er nok, roterer Venus "baglæns", da den bevæger sig om sin egen akse i modsat retning af bevægelsen om Solen.