NASA

Venus var beboelig i tre milliarder år

Med temperaturer på over 460 grader og en atmosfære fyldt med skyer af svovlsyre er klimaet på Jordens onde tvilling, Venus, et rent helvede. Men sådan har det ikke altid været, mener forskere fra NASA.

Venus kaldes ofte for Jordens onde tvilling, fordi de to planeter ligner hinanden i størrelse og masse, men er vidt forskellige, når det handler om livsvilkår.

Sammenlignet med Jorden er Venus et rent helvede med temperaturer omkring 464 grader, hvilket er varmt nok til at smelte bly.

Planeten er dækket af tætte skyer af svovlsyre, der svæver rundt i en tyk atmosfære, som gør trykket ved overfladen 90 gange højere end Jordens.

Computermodeller genfortæller planetens historie

Venus er derfor ubeboelig for liv, som vi kender det. Men sådan var det ikke tidligere, mener forskere fra NASA.

De har skabt computermodeller, som genfortæller planetens historie ud fra forskellige scenarier.

I hele tre milliarder år kan Venus have lignet Jorden med masser af flydende vand og gode betingelser for liv.

© NASA

Modellerne tager udgangspunkt i forholdene på tre forskellige tidspunkter: for 4,2 milliarder år siden, hvor planeten lige var blevet dannet, for 715 millioner år siden, hvor drivhuseffekten begyndte at løbe løbsk, og endelig tiden i dag.

Drivhuseffekten løb løbsk

Simulationerne viser, at den nyfødte planet kølede hurtigt af, og at den herefter fik en atmosfære domineret af CO2, som svarer til Jordens atmosfære på samme tidspunkt.

Under disse forhold kan Venus have haft et stabilt klima med temperaturer omkring 50 grader.

Det betyder, at planeten kan have haft store mængder flydende vand og gode betingelser for liv.

De gode forhold varede ifølge modellerne i op til tre milliarder år, indtil atmosfærens indhold af CO2 eksploderede, formentlig på grund af voldsomme vulkanudbrud.