Sorte huller

Hvad er et sort hul?

Sorte huller opsluger alt

Sorte huller opstår når en gigantisk stjerne eksploderer, og kernen kollapser til en lille sort plet. De er umulige at se men vejer nok til at opsluge alt omkring sig. Sorte huller er mindesmærker fra døde kæmpestjerner, men de er også spektakulære fænomener i sig selv. Her på siden kan du komme tættere på et af universets største gåder, når Illustreret Videnskab guider dig gennem de sorte huller.
Hvad er et sort hul?

Hvad er et sort hul?

Sorte huller blev første gang beskrevet af Albert Einstein's generelle relativitetsteori i 1915. Det var dog først i 1971, astronomer for første gang opdagede et sort hul. Det skete ved hjælp af røntgensatellitten Uhuru, som målte stærk varierende stråling fra røntgenkilden Cygnus X-1, der viste sig at have en stor massekoncentration på et lille område. Forklaring på observationerne var derfor, at Cygnus X-1 indeholder et sort hul. Selvom observationer i dag fortæller os, at sorte huller eksisterer, bliver de betragtet som universets mest mystiske objekter. Tæt på et sort hul er tyngdekraften så stærk, at selv lyset med dets hastighed på 300.000 km/s ikke kan slippe væk. Sorte huller suger simpelthen alt lys til sig, og derfor kan de ikke ses. I foråret 2019 blev det første billede nogensinde af et sort hul fremlagt af European Southern Observatory (ESO). Dette billede og målingerne fra Event Horizon Telescope, som står bag billedet, kan hjælpe os med at komme endnu tættere på en af universets største gåder.

Hvordan opstår sorte huller?

Når stjerner kollapser under deres egen tyngdekraft, opstår sorte huller. Det er såkaldte røde superkæmper, der er flere hundrede gange større end Solen, som falder sammen og eksploderer i en supernova. De fleste forskerer mener, at der i det sorte huls centrum findes en såkaldt singularitet, som ikke er større end et punkt.

Singularitet er et sted i tid og rum, hvor en eller flere fysiske størrelser ikke er defineret, fordi værdien af dem er uendelig stor.Massefylden på dette punkt menes at være så høj, at Albert Einsteins generelle relativitetsteori ikke længere gælder.

Hvor mange sorte huller findes der?

Et hold astronomer fra University of California er ud fra et kompliceret regnearbejde kommet frem til, at vores galakse formentlig bugner af sorte huller - stik imod hvad astronomer tidligere troede. Der kan være op til 100 millioner sorte huller i vores galakse, Mælkevejen, alene.

Zwart gat in het heelal

© Shutterstock
Side 1 / 4