Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zwart gat in het heelal

Er et sort hul virkelig et hul?

De vejer nok til at fortære alt omkring sig, og illustreres som et sort, cirkulært mørke. For at forstå dem, kalder vi dem for huller - men er det overhovedet korrekt?

Shutterstock

Betegnelsen “sort hul” har bidt sig fast på mange sprog som navn på fænomenet, hvor en enorm masse er samlet i ét punkt og skaber en enorm tyngdekraft.

Egentlig er et sort hul ikke et hul i almindelig forstand, men ordet “hul” er illustrativt, da op og ned i fx et hul i jorden netop defineres af tyngdekraften.

End ikke lys kan undslippe

“Op” og “ned” findes på den måde også tæt på et sort hul, så længe fx et rumskib bliver på afstand. Jo tættere på “hullet” rumskibet bevæger sig, jo flere retninger fører “ned”, og jo færre “op”.

Sorte huller har så stærk tyngdekraft, at lys ikke kan undslippe, når det kommer tættere på centrum end begivenhedshorisonten.

© shutterstock

Passerer rumskibet først begivenheds­horisonten – som er afstanden fra centrum, hvor tyngdekraften er så stærk, at end ikke lys kan undslippe – vil alle retninger være “ned”.

På denne måde er et sort hul universets effektiveste hul.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul