Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere finder sort hul tæt på os

To stjerners mærkelige bevægelser har afsløret, at der gemmer sig et sort hul bare 1000 lysår væk fra Jorden. Det er tre gange så tæt på som det nærmeste, astronomerne hidtil har kendt til.

Shutterstock

Sorte huller er usynlige, fordi ingen stråling kan slippe ud af dem. Den eneste måde, astronomerne kan finde dem på, er ved at observere, hvordan stof i nærheden af dem påvirkes af deres stærke tyngdekraft.

Nu har astrofysikere fra ESO opdaget det hidtil nærmeste sorte hul, som kun ligger 1000 lysår væk fra os.

Afsløret af to stjerner

Det sorte hul afslørede sig ved, at det kredser omkring to stjerner, og det er bevægelserne af stjernerne, som har overbevist forskerne om, at det sorte hul må være til stede.

De tre objekter, som tilsammen kaldes HR 6819, ligger så tæt på os, at stjernerne kan ses med det blotte øje fra den sydlige halvkugle.

Bevægelserne af to stjerner (blå) viser, at de må kredse om et sort hul (rød). Stjernesystemet ligger bare 1000 lysår fra Jorden.

© M. Weiss/CXC/NASA

Hidtil har de nærmeste kendte sorte huller været det såkaldte V616 Mon, som ligger 3300 lysår fra os, og Cygnus X-1, som ligger 6100 lysår væk.

De var lettere at opdage, fordi de kredser så tæt om en stjerne, at de kan suge stof til sig fra den.

Sorte huller stjæler stof fra stjerner

1 / 3
123

Sorte huller, som vejer op til 80 solmasser, afslører sig som regel ved, at de tiltrækker stof fra en stjerne i nærheden.

© L. Calçada/ESO

Før stoffet bliver opslugt, danner det en såkaldt tilvækstskive, hvor det hvirvles tæt omkring hullet. I hvirvlerne varmes stoffet op af gnidningsmodstanden og udsender kraftig røntgenstråling, som forskerne kan detektere.

Hvis det nyopdagede sorte hul kommer tættere på en af de stjerner, det kredser om, vil det også begynde at suge stof til sig og udsende røntgenstråling.

Mælkevejen er fuld af sorte huller

Hullet har ifølge astronomerne en masse, der svarer til ca. 4,2 gange Solens. Formentlig gemmer der sig mange flere huller på denne størrelse i Mælkevejen. Astronomerne mener, at antallet ligger mellem 100 millioner og en milliard.

Nogle af dem kan være endnu tættere på os, men umulige at opdage, fordi der ikke er stjerner i nærheden, som afslører dem.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul