Sorte huller er usynlige, fordi lys ikke kan slippe væk fra deres enorme tyngdekraft. Den eneste måde, vi kan opdage dem på, er ved at observere, hvordan de påvirker deres omgivelser.
Alligevel er det nu for første gang lykkedes at se et glimt af to sorte huller, i det øjeblik de er smeltet sammen til ét større hul.
Sammensmeltningen skete 12,8 mia. lysår væk i nærheden af et såkaldt supertungt sort hul, som har en skive af stof hvirvlende omkring sig.
Tyngdebølger varslede lysglimtet
Kollisionen blev først registreret af de to detektorer LIGO og Virgo, som kan måle såkaldte tyngdebølger, der skyller gennem universet, når den slags ekstreme begivenheder finder sted.
LIGO og Virgo sendte straks besked ud til observatorier over hele verden, bl.a. til teleskopet Zwicky Transient Facility i USA. Her lykkedes det forskerne at finde et lysglimt, som passede perfekt med både retningen og timingen på kollisionen.
Forskerne mener, at glimtet blev skabt, fordi sammensmeltningen gav det nyskabte sorte hul en ny bane omkring det supertunge sorte hul.
Den nye kurs fik det sorte hul, som nu har en masse på 100 gange Solens masse, til at pløje sig gennem stofskiven, og det har frembragt lysglimtet. Ifølge forskerne vil det samme ske tidligt i 2022, hvor de forventer at se endnu et glimt.