Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere ser sorte huller i sammenstød

For første gang har forskere set lys komme fra to sorte huller, som smelter sammen.

LIGO/Caltech

Sorte huller er usynlige, fordi lys ikke kan slippe væk fra deres enorme tyngdekraft. Den eneste måde, vi kan opdage dem på, er ved at observere, hvordan de påvirker deres omgivelser.

Alligevel er det nu for første gang lykkedes at se et glimt af to sorte huller, i det øjeblik de er smeltet sammen til ét større hul.
Sammensmeltningen skete 12,8 mia. lysår væk i nærheden af et såkaldt supertungt sort hul, som har en skive af stof hvirvlende omkring sig.

Tyngdebølger varslede lysglimtet

Kollisionen blev først registreret af de to detektorer LIGO og Virgo, som kan måle såkaldte tyngdebølger, der skyller gennem universet, når den slags ekstreme begivenheder finder sted.

To sorte huller, som kolliderer (indsat), skaber tyngebølger gennem rummet. De kan kun måles af de to ekstremt fintfølende detektorer Virgo (billedet) i Italien og LIGO i USA.

© Virgo & C. Carreau/ESA

LIGO og Virgo sendte straks besked ud til observatorier over hele verden, bl.a. til teleskopet Zwicky Transient Facility i USA. Her lykkedes det forskerne at finde et lysglimt, som passede perfekt med både retningen og timingen på kollisionen.

Forskerne mener, at glimtet blev skabt, fordi sammensmeltningen gav det nyskabte sorte hul en ny bane omkring det supertunge sorte hul.

To sorte huller kolliderer i den tætte skive af stof, der kredser om et endnu større sort hul.

© R. Hurt (IPAC)/Caltech

Den nye kurs fik det sorte hul, som nu har en masse på 100 gange Solens masse, til at pløje sig gennem stofskiven, og det har frembragt lysglimtet. Ifølge forskerne vil det samme ske tidligt i 2022, hvor de forventer at se endnu et glimt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul