Gigantisk sort hul sluger en ny stjerne hver anden dag

12 milliarder lysår herfra har astronomer fundet et særdeles glubsk sort hul. Det sluger sig gennem stjerner og vokser hurtigere end noget andet sort hul, vi kender til.

Kvasar

Astronomer har fundet det hurtigst voksende sorte hul.

Det kan virke sært at beskrive et sort hul som lyst. Ikke desto mindre er det den bedste beskrivelse af det sorte hul J2157-3602.

Faktisk lyser det sorte hul så kraftigt, at det ville overdøve lyset fra alle stjernerne på himlen og kæmpe lige op med fuldmånen, hvis det befandt sig i centrum af vore galakse, Mælkevejen.

Det supermassive monster er dét sorte hul, vi kender, der vokser hurtigst. Det spiser sig gennem sine omgivende stjerner med en fart, der svarer til, at det slugte vores sol en gang hver anden dag.

Masse som 20 mia. sole

Det sorte hul lyser ikke selv, men det er centrum i en såkaldt kvasar: En ekstremt varm, skiveformet sky af gas. Det sorte hul sørger for, at gasserne roterer i høj fart om hullet, og skaber en høj bevægelsesenergi, som bliver omsat til varme og lys.

Forskerne estimerer, at det glubske sorte hul vokser så hurtigt, at det genererer et lys, der er flere tusind gange kraftigere end lyset fra galakser.

Det sorte hul har en masse, der svarer til 20 milliarder gange Solens.

Ville dræbe alt

Selv om det sorte hul ville være et prægtigt syn på himlen, skal vi være glade for, vi kun kan se det gennem store teleskoper.

Røntgenstrålingen fra kvasaren er så kraftig, at alt liv i galaksen ville dø.

I stedet kan vi glæde os over, at det sorte hul befinder sig 12 milliarder lysår herfra.