Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sort hul

Her er det første billede af et sort hul

Intet mindre end en astronomisk sensation. På et pressemøde har ESO netop fremlagt det første billede nogensinde af et sort hul.

ESO

European Southern Observatory (ESO) har netop fremlagt det første billede, vi nogensinde har taget af et sort hul.

Billedet viser det supermassive sorte hul, som befinder sig i centrum af den enorme ellipseformede galakse Messier 87 (M87) over 53 millioner lysår fra Jorden.

Det sorte hul, som er blevet fotograferet er – selv blandt sorte huller – enormt. Det har en masse på 6,5 milliarder gange Solens.

Sort hul er usynligt

Selve det sorte hul kan vi ikke se. Intet kan undslippe det – heller ikke lys – og derfor har astronomerne i stedet stillet skarpt på den såkaldte begivenhedshorisont, som er det sidste sted, lys kan undslippe det sorte huls voldsomme tyngdekraft.

På billedet er det begivenhedshorisonten vi ser, som en ring af lys.

Sort hul

Det supermassive sorte hul, som er centrum i galaksen M87, er det første sorte hul, der nogensinde er blevet fotograferet – bl.a. takket være nobelprismodtagernes opdagelser.

© ESO

Bag det skelsættende billede ligger flere års undersøgelser og et kompliceret samarbejde mellem otte af verdens største radioteleskoper, som udgør det såkaldte Event Horizon Telescope.

Teleskoperne er synkroniserede med atomure og fungerer i praksis som ét stort radioteleskop med en disk på størrelse med Jorden. Effekten er så kraftig, at Event Horizon Telescope kan se et æble på Månens overflade – og helt ind i centrum af en galakse millioner af lysår herfra.

Nu skal gåderne løses

Astronomer skal nu i gang med at nærstudere billedet og alle målingerne fra Event Horizon Telescope, så de kan komme tættere på at løse de største gåder om Universets sorte huller.

Men hvis du allerede nu vil vide mere om sorte huller, behøver du ikke vente på, at deres resultater bliver fremlagt:

DYK HELT NED I SORTE HULLER PÅ VORES TEMASIDE

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul