Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

singularitet

Hvordan defineres en singularitet?

Singulariteter bliver tit omtalt som indholdet i sorte huller. Men hvad er de egentlig?

Shutterstock / vchal

I forbindelse med sorte huller betegner en singularitet et sted i tid og rum, hvor en eller flere fysiske størrelser ikke er defineret, fordi værdien af dem er uendelig stor. I centrum af et sort hul er tætheden af energi og masse netop uendelig stor.

Det faktum, at der optræder uendelige størrelser i forbindelse med singulariteter, er imidlertid et advarselssignal, der fortæller fysikerne, at de har nået grænsen for gyldighedsområdet af den teori, de bruger til at beskrive et fænomen. Vi kender nemlig ikke nogen naturlove, der gælder for situationer med uendelige værdier af de fysiske størrelser.

Det er i virkeligheden dette, der ligger bag det noget bagvendte udtryk, man ofte hører: “De fysiske love bryder sammen i en singularitet.”

Så i virkeligheden kan man sige, at singulariteter nok mere er teoretiske konstruktioner, end de er reelle fænomener. Af gode grunde kan man da heller ikke udtale sig om, hvordan en singularitet ser ud eller opfører sig.

Den vil nemlig for altid unddrage sig observation, da intet pr. definition kan undslippe fra et sort hul.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul