P. Marenfeld/AURA/NSF/NOIRLab/Gemini Observatory

Mørkt stof giver sorte huller vokseværk

For første gang har forskere fundet et sort hul, som suger gas til sig fra flere galakser. Gassen bliver formentlig ført til hullet af mørkt stof.

Opdagelsen af supertunge sorte huller i de fjerneste egne af universet har gennem de seneste årtier givet astronomerne dybe rynker i panden.

Problemet er, at nogle af hullerne ligger så langt væk, at lyset fra stoffet, der hvirvler omkring dem, har været 10-12 milliarder år undervejs, før astronomerne har modtaget det i deres teleskoper.

Det betyder, at hullerne er opstået, da universet var under to milliarder år gammelt, og det er et mysterium, at de har vokset sig så store på så kort tid.

Seks galakser brødføder et sort hul

Nu har et forskerhold fra National Institute for Astrophysics i Italien fundet en løsning.

Usynlige tråde af mørkt stof virker som gasledninger, der fører stof fra seks galakser til et supertungt sort hul.

Med det store VLT-teleskop i Chile har de opdaget et supertungt sort hul, der som en kæmpemæssig edderkop i centrum af sit spind suger bytte til sig i form af støv og gas fra hele seks galakser.

Det kan forklare, hvordan det sorte hul har nået sin størrelse på en milliard gange Solens masse i løbet af bare 0,9 milliarder år.

Mørkt stof danner stier i rummet

Forskerne opdagede strømme af gas, der strækker sig fra galakserne hen mod det sorte hul, så det bliver forsynet med stof fra et område, der er 300 gange større end Mælkevejen.

Forskernes teori er, at gasstrømmene bevæger sig gennem rummet ad usynlige stier, som er dannet af såkaldt mørkt stof.

Mørkt stof danner et usynligt spindelvæv i universet. I vævets knudepunkter samler tyngdekraften synligt stof til galakser, stjerner og planeter.

© Tom Abel & Ralf Kaehler/KIPAC/SLAC/AMNH

Det gådefulde mørke stof udgør 85 procent af alt universets stof, men det udsender ingen stråling, vi kan se eller måle. Alligevel ved vi, at det må være der, for vi kan observere, at det påvirker det synlige stof med sin tyngdekraft.

© Science Photo Library

3 facts om mørkt stof

Bestanddele: Mørkt stof udgør 85 pct. af alt stof, men vi kender ikke de partikler, det består af.

Egenskaber: Det mørke stof interagerer ikke med stråling og viser sig kun ved sin tyngdekraft.

Funktion: Tyngdekraften fra det mørke stof har været afgørende for, at galakser har samlet sig.

Det mørke stof har fra universets tidlige barndom dannet et spindelvæv af kosmiske tråde, og tyngdekraften er stærkest de steder, hvor trådene mødes.

I knudepunkterne har netværket derfor samlet tilstrækkeligt stof sammen til at danne de galakser, vi ser i dag.