Mark Garlick/SPL

Sort hul æder en sol om dagen

Nye målinger har afsløret universets mest forslugne sorte hul. På forbløffende kort tid har det vokset sig meget større, end astronomernes teorier tillader.

Australske astronomer har fundet det mest sultne sorte hul nogensinde.

Det blev oprindeligt opdaget i maj 2018, da astronomer så ultraviolet stråling komme fra de gasser, som hvirvler om hullet, men nu har forskere fra Australian National University også studeret infrarød stråling fra gasserne.

Deres resultater viser, at det sorte hul hver dag sluger en mængde stof, som svarer til massen af Solen, og at hullets samlede vægt er på omkring 34 milliarder solmasser.

Universets mest lysstærke kvasar

Det sorte hul, som har fået navnet J2157, befinder sig i hjertet af en såkaldt kvasar, dvs. en ekstremt lysstærk galaksekerne.

Strålingen fra gasserne omkring det sorte hul er flere tusind gange kraftigere end den samlede stråling fra galaksens stjerner, og det gør kvasaren til den lysstærkeste, forskerne hidtil har fundet.

Universets mest sultne sorte hul findes i en ekstremt lysstærk galaksekerne. Den infrarøde stråling fra gasserne omkring hullet har afsløret, hvor meget stof det æder.

© P. Marenfeld/AURA/NSF/NOIRLab/International Gemini Observatory

Alligevel kan de selv med deres bedste teleskoper kun se den som en lille prik. Kvasaren er så langt væk, at lyset, vi modtager fra den, har været undervejs i mange milliarder år. Det blev udsendt, da universet kun var 1,2 milliarder år gammelt, dvs. mindre end ti procent af den nuværende alder på 13,8 milliarder år.

Teorierne bryder sammen

Det betyder, at det sorte hul er det største, astronomerne har fundet fra denne epoke i universets historie, og det giver dem samtidig et stort problem. Teorierne om sorte huller indeholder nogle begrænsninger for, hvor hurtigt de kan vokse, og derfor burde der ikke findes sorte huller på over 20 milliarder solmasser på dette tidlige tidspunkt i universets historie.

8000 – så mange gange tungere er det sorte hul i hjertet af kvasaren i forhold til det sorte hul i midten af Mælkevejen.

Kvasarens sorte hul er både meget større og langt mere aktivt end det sorte hul, som findes i midten af Mælkevejen. Hvis Mælkevejens sorte hul skulle vokse sig lige så stort, ville det kræve, at det slugte to tredjedele af alle stjernerne i vores galakse.