Giphy

Sort hul bliver filmstjerne – igen

REDAKTØREN ANBEFALER: Hvis du skal læse én ting i dag, så er det artiklen om Mælkevejens sorte hul. Måske hullet rummer svaret på det største spørgsmål af alle – hvorfor er vi her?

REDAKTIONEN ANBEFALER: Forleden genså jeg Christopher Nolans Interstella, filmen, der fik folk til at udvandre i vrede, fordi den var for mærkelig. Måske ikke så underligt, når selve hovedrolleindehaveren er et sort hul!

Jeg er fan, simpelthen fordi jeg er evigt fascineret af sorte huller: døde kæmpestjerner, hvor tyngden er så massiv, at ikke engang lys kan undslippe, og fysikkens love strækkes til det yderste. Stor er min glæde derfor over, at nu går de sorte huller til filmen igen. Denne gang i lidt mere bogstavelig betydning.

Et gigantisk netværk af teleskoper skal samarbejde om at indfange sekvenser af Saggitarius A, et såkaldt supertungt sort hul, der har til huse i midten af vores galakse, Mælkevejen. Lykkes det, kan forskerne få glimt af mekanismer, der hidtil har været skjult – og som måske kan rumme løsningen på fysikkens største gåde. Du kan læse hele artiklen om den kosmiske filmstjerne her. God fornøjelse