Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Universet - Sorte huller

Sort hul opstod kort efter big bang

Røntgensatellitten Chandra har for første gang set noget, som sandsynligvis er et sort hul dannet lige efter big bang. Chandra har målt røntgenstrålingen fra en såkaldt kvasar, som er 12,7 milliarder lysår borte.

Det betyder, at lyset fra den har været undervejs i 12,7 mia. år, og det er næsten lige så længe, som universet har eksisteret, nemlig 13,7 mia. år. Ved at analysere røntgenstrålingen fra kvasaren har astronomerne beregnet, at der midt inde i kvasaren findes et sort hul med en masse på over en milliard gange Solens masse.

Man kender andre eksempler på så store sorte huller, men det usædvanlige er, at dette hul er dannet mindre end en milliard år efter selve big bang. Endnu mere mærkeligt er det, at strålingen svarer til den røntgenstråling fra sorte huller meget tættere på, hvor strålingen ikke har været så længe undervejs.

Læs også:

Sorte huller

Astronomer finder det mest glubske sorte hul nogensinde

3 minutter
Sorte huller

Sorte huller bliver til hvide huller

7 minutter
Sorte huller

Forskere finder sort hul tæt på Jorden

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul