Einstein gav os tyngdebølgerne
Tyngdebølger er et fænomen, som Albert Einstein forudsagde med sin relativitetsteori. Einstein gav os en ny forståelse for rummet, da han tilføjede tiden som en fjerde dimension.
Hans teori indebærer, at den firedimensionelle rum-tid bliver forvrænget af tyngdebølger, som ruller gennem universet.
De er ganske svage, og vi kan kun måle de største, der opstår ved universets voldsomste begivenheder, fx sammensmeltningen af sorte huller, og selv her kræver det ekstremt følsomme detektorer.
LIGO-detektorerne består af kilometerlange tunneller, hvor laserlys bevæger sig frem og tilbage mellem spejle. Når en tyngdebølge passerer, rykker den spejlene mindre end diameteren af et atom, og det registrerer detektorerne.
Målingerne skal give viden om sorte huller
Blandt de nye observationer er sammensmeltningen af to sorte huller på 50 og 34 solmasser. De ligger hele 9 mia. lysår væk, og foreningen skete for omkring 5 mia. år siden. I al den tid har tyngdebølgerne været undervejs mod os.
Håbet er, at flere målinger af tyngdebølger kan løse gåderne om universets sorte huller. Fx er det stadig uklart, hvor ofte de smelter sammen, og om kollisionerne var mere almindelige i universets fortid.