nb_u09 Theory of Everything

Oscarvinder punkterer universets sorte huller

Den verdensberømte fysiker Stephen Hawking kan lige nu se sit liv udspille sig på det store lærred i den Oscar-vindende film “Teorien om alting”. For nylig kom geniet med kontroversielt nyt om sorte huller.

26. februar 2015 af Carsten Nymann

Bevæger du dig i biografen i denne tid for at se den prisbelønnede storfilm “Teorien om alting” om Stephen Hawkings liv, kan du ikke undgå at få med dig, at fysikeren har revolutioneret videnskabens forståelse af universets sorte huller.

Men selv om filmen kigger tilbage på en 40 år lang, glorværdig karriere, kan den langt fra ses som et efterskrift for det kørestolsbundne geni.

Nok lider Hawking af nervesygdommen ALS, men han er fortsat yderst aktiv inden for sit felt.

Information kan undslippe sorte huller

Så sent som sidste år lancerede den 73-årige brite en kontroversiel teori om sorte huller, som er på kanten af at modsige fysikerens egne tidligere opfattelser.

Teorien gør op med den herskende idé, at en ubrydelig mur omgiver sorte huller og effektivt forhindrer al information i at slippe ud af hullet, hvis det først er gledet ind.

Sorte huller er flossede i kanten

Ifølge Hawking er muren – populært kaldet begivenhedshorisonten – ikke så ubrydelig endda, men nærmere flosset i kanten, så små bidder af information alligevel slipper ud.

Læs også: Universets 10 største gåder

Hawking og de sorte huller

Få alle detaljer om Hawkings seneste forskning, og få hans livshistorie i artiklen herunder:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.