Universets ældste sorte hul er alt for stort
13 mia. lysår væk har forskere fundet et supertungt sort hul, der har givet dem et forklaringsproblem: det er alt for stort til at være dannet på den måde, den klassiske teori forudsiger. Derfor må forskerne nu på jagt efter en ny, som kan forklare, hvordan hullet har vokset sig så stort så hurtigt.

13 milliarder lysår væk har astronomer fundet et sort hul som, som er meget større, end forskernes klassiske teori forudsiger det burde være.
Det gigantiske supertunge sorte hul J1342+0928 er det ældste og fjerneste objekt, astronomerne har set.
Det er omgivet af en roterende skive af gas, og med en glubende appetit hiver hullet konstant store, hvirvlende gasskyer ind bag begivenhedshorisonten, hvor tyngdekraften er så ekstrem, at end ikke lys kan undslippe.
Hullet er centrum i en såkaldt kvasar – hjertet i de mest aktive og lysstærke galakser i rummet.
De fleste kvasarer havde deres storhedstid knap fire milliarder år efter big bang, hvor deres sorte huller havde haft god tid til at vokse til monsterhuller.
Men J1342+0928 oplyste himlen allerede 690 millioner år efter big bang, og alligevel rummer den tidlige kvasar et monsterhul på 800 millioner solmasser, har forskerne beregnet.
Fundet af J1342+0928 i 2017 har skabt problemer for astrofysikerne
– for ifølge den klassiske teori om oprindelsen af universets første supertunge sorte huller burde hullet ikke kunne blive så enormt på så kort tid.
Roterende gas udsender stråling
Lyset fra kvasarer opstår, fordi gasskyer accelereres til så høje energier omkring det sorte hul i midten, at over en tredjedel af gassens masse omdannes til lys.
Samtidig skaber den roterende gasskive ekstremt kraftige magnetfelter, som sender to jetstrømme af elektrisk ladede partikler ud gennem den omgivende galakse med 99 procent af lysets hastighed.
I forening udstråler skiven og jetstrømmene mere lys end snesevis af almindelige galakser tilsammen.
Lyset er så kraftigt, at teleskoper kan opfange det, selvom lysbølgerne har rejst gennem universet i flere milliarder år på vej mod Jorden. Hvis en jetstrøm peger mod Jorden, vil kvasaren kunne ses som en projektør.