stjerner i forskellige farver

Stjerner blinker i et væld af farver

Stjerner er massive, lysende himmellegemer, der kan ses på nattehimlen med det blotte øje. Nogle stjerner lyser rødt eller gult, mens andre stjerner lyser blåt eller hvidt. Forskellen i stjernernes farve skyldes varmen på deres overflade. De koldeste stjerner lyser fx rødt. Stjerner blinker også ofte, når vi ser på dem fra Jorden. Stjerner blinker pga. vores atmosfære. Lyset fra stjerner rejser nemlig igennem mange lag af kold og varm luft i vores atmosfære, og disse lag kan bøje stjernernes lys. Stjerner tættere på horisonten, har en tendens til at blinke mest, fordi der er mere atmosfære, lyset skal rejse gennem. Gå på opdagelse i vores arkiv og bliv klogere på himlens stjerner.

Hvad er stjerner?

Stjerner består primært af brint og helium, og de fødes i skyer af støv og gas. En stjerne opstår, når der er en større tyngdekraft end normalt i skyen, hvilket gradvist øger tætheden af elementerne.

Den større tæthed giver også højere temperaturer og større tryk. På et tidspunkt vil processen skabe så høje temperaturer, at der bliver skabt en atomkernereaktion kaldt fusion. Det betyder, at grundstoffer smelter sammen og bliver tungere.

Fusionen skaber varmeenergi og processen vil fortsætte indtil, den rammer grundstoffet jern. Jern tager nemlig mere energi end det giver, og derfor vil stjerne begynde at miste sin energi og påbegynde den sidste del af sit liv.

Hvad der så sker med stjernen kommer an på dets størrelse.

Tunge stjerner

En tung stjerne vil udvikle sig til den største type stjerne i Universet, en rød superkæmpe.

Stjernen bliver mere kompakt i dets centrum pga. jernet og det skaber en enorm tiltrækningskraft, der til sidst betyder, at stjernen eksploderer i en supernova eller bliver et stort hul.

Bliver stjernen en supernova, vil den sprænges i stykker og kun efterlade kernen i form af en lille neutronstjerne.

Bliver stjernen til et sort hul, vil stjernens blive presset så meget sammen, at dens tyngdekraft ikke vil lave noget undslippe - ikke engang lys, og derfor kaldes denne type et sort hul.

Lette stjerner

En let stjerne stopper ikke sin fusionsproces ved jern, men kan fortsætte indtil, den når kulstof.

Ved dette stadie vil kulstoffet samle sig i stjernens midte, mens resten af stjernens gasser bliver slynget ud i rummet, hvor de kan danne stjernetåger og nye stjerner.

Stjernen er nu en hvid dværg og efter mange milliarder år, vil den brænde helt ud og blive til en sort dværg.

Stjerner på himlen

© Shutterstock

Hvor mange stjerner er der?

Der er uendelig mange stjerner i Universet, og astronomer kan ikke give et svar på præcist, hvor mange stjerner, der lyser op i rummets mørke.

Det er endda svært at beregne hvor mange stjerner, der er i Mælkevejen. Det skyldes bl.a. at mange små stjerner, såkaldte røde dværge, lyser meget svagt. Det anslås dog, at der er mellem 100-400 milliarder stjerner i Mælkevejen.

Hvor mange stjerner er der?

© Shutterstock

Stjernebilleder er himlens vejvisere

Stjerner har historisk set været vigtige for navigation, da deres placering kan fungerer som pejlemærker.

Stjernebilleder er grupper af stjerner inden for et afgrænset område, der har haft stor betydning i den græske og romerske oldtid, fx til navigation. Stjernebillederne gjorde det nemt at finde de stjerner, der kunne bruges til at vise position og retning.

Stjernebillederne blev også brugt som kalender, da de de ændrer position på himlen alt efter tidspunktet på året. Det skyldes Jordens rotation om egen akse og Jordens rejse rundt om Solen.

Eksempel på stjernebillede

© Shutterstock