Shutterstock

4 gratis apps der gør stjernehimlen endnu federe

Lad dig forføre af stjernehimlens mangfoldighed med 4 gratis apps, der let og hurtigt hjælper dig med at kortlægge og udpege himmellegemerne. Det eneste, det kræver, er et par klik på din smartphone.

De dage, hvor det var nødvendigt med astronomiske teleskoper og store kikkerter for at gå på opdagelse i stjernehimlen, er ovre.

Der findes et væld af apps, som let og hurtigt hjælper dig med at kortlægge og udpege himmellegemerne. Vi præsenterer dig for et udvalg af dem her.

1. Kortlæg stjernetæppet i realtid

Video

Undrer du dig indimellem over, hvilken stjerne der lyser på himlen foran dig?

Så er der masser af oplevelser at hente i astronomi-appen Star Chart, der ved hjælp af blandt andet telefonens kompas og GPS hjælper dig med at kortlægge de stjerner, du peger på. Som at kigge i et teleskop – bare gennem din smartphone.

Samtidig gør appen det muligt at ændre din position og se, hvordan stjernehimlen ser ud på den anden side af Jorden lige nu.

Platform: iOS, Android

2. Bliv guidet til din yndlingsplanet

© Shutterstock

Vælg en planet, en stjerne eller en satellit fra listen, og lad os guide dig til den.

Det er i store træk princippet bag appen Star & Planet Finder, der ved hjælp af såkaldt augmented reality – en blanding af fysiske og virtuelle data – guider dig i retning af den planet eller stjerne, du ønsker at se på himlen, med retningsangivelser på displayet.

Platform: iOS

3. Få tips til de fedeste udkigsposter

Video

Stjerneklynger, og gerne masser af dem, kan få de fleste til at tabe kæben og glemme tid og sted.

Det omfavner appen Night Sky, der giver dig de bedste stjernekigger-lokationer over hele verden og samtidig holder dig opdateret om vejret, så du ikke pakker rygsækken med varm kakao og uldsokker forgæves.

Platform: iOS og Android

4. Spot den internationale rumstation

På billedet ses rumstationen ISS efterfulgt af Space X Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Selvom den befinder sig 400 kilometer fra Jordens overflade og bevæger sig med en hastighed på 28.000 km/t kan du faktisk godt være heldig at spotte den internationale rumstation, ISS, med det blotte øje.

Med appen ISS detector bliver din chance nu endnu større.

Appen alarmerer dig, fem minutter før ISS viser sig som en lysende streg på himlen i dit område og samtidig tjekker den om vejrforholdene er gunstige til at spotte stationen.

Platform: Android