Shutterstock
M13

Ældgamle stjerner holder sammen

Oktober 2022: De er næsten lige så gamle som universet selv. Men de holder stadig sammen. I aften har du muligheden for at se kuglehoben M13's ældgamle stjerner med en helt almindelig kikkert.

OM STJERNEHOBEN M13

Den er næsten lige så gammel som universet selv. Kuglehoben M13 er en kugleformet samling af 300.000 stjerner, som blev dannet for cirka 11,65 milliarder år siden – kun to milliarder år efter big bang.

Dengang var vores galakse stadig helt ung og havde endnu ikke fået sin flade spiralform.

Mælkevejen indeholder mindst 150 kuglehobe, og de er stort set alle over ti milliarder år gamle – nogle blev endda dannet før selve galaksen.

De gamle stjernehobe befinder sig i udkanten af Mælkevejen – omkring 25.000 lysår fra centrum.

M13 er den tydeligste på nattehimlen, og den kan med lidt held ses med det blotte øje og ellers med en lille håndkikkert.

Stjernehob roterer som enhed

Kuglehoben M13’s 300.000 stjerner har holdt tæt sammen siden universets begyndelse, og de bevæger sig stadig i takt.

Sammenstød danner blå stjerner

M13’s mange stjerner er pakket tæt sammen på et område, der kun er 145 lysår i diameter.

Afstandene mellem dem er derfor kort – i hobens centrum kan der være 100 stjerner inden for tre lysår.

Stjernerne kommer nogle gange så tæt på hinanden, at de støder sammen, og sammenstødene kan danne nye stjerner, som skiller sig ud fra de gamle ved at være mere blålige.

GUIDE TIL M13

Stjernekort Kuglehoben M13

M13 kan ved midnat ses 20 grader oppe mod nordvest.

©

HVOR OG HVORNÅR?

M13 befinder sig i stjernebilledet Herkules, som du ved midnat først i oktober kan finde ca. 20 grader oppe mod nordvest. Under optimale forhold er M13 synlig med det blotte øje.

SYNLIGHED?

Med en håndkikkert ser du nemt kuglehoben som en lidt diffus, tæt samling af fjerne stjerner. Vil du kigge helt ind i den tætte stjernehob, skal du anvende et teleskop.

Du ser flest detaljer i hoben, hvis du bruger et teleskop med stor åbning og brændvidde. Start med et øjestykke med en mindre forstørrelse, og øg langsomt forstørrelsen.