Supernova
© NASA

Amatør fotograferer det første lys fra en supernova

En serie billeder fra en amatørastronom har fanget et spektakulært astronomisk fænomen for første gang nogensinde: Det første lys fra en supernova.

28. februar 2018 af Babak Arvanaghi

Victor Buso – en 58-årig argentinsk låsesmed – afprøvede sit nye kamera den 20. september 2016 ved at tage en række billeder af galaksen NGC 613 gennem et teleskop.

De første billeder han tog, viste galaksen, som den normalt ser ud. Men pludselig dukkede der en kraftigt lysende plet op i billedrækken.

Som den første nogensinde var det lykkedes Victor Buso at fange det første lys fra en eksploderende stjerne – en såkaldt supernova.

Supernova

Victor Busos billeder sat sammen til en timelapse. Supernovaen kan ses som en sort plet, der dukker frem under galaksen.

© Víctor Buso og Gastón Folatelli

Lys afslører stjernens liv

Låsesmeden kontaktede straks det argentinske astrofysiske institut, som videresendte oplysningerne til større astronomiske organisationer.

Inden for kort tid pegede flere store teleskoper – bl.a. Lick teleskopet i Californinen og Keck-teleskopet på Hawaii – mod den lysende plet. Og nu er de observationer, astronomerne gjorde sig blevet udgivet i Nature. Nature.

Supernova

Galaksen NGC 613 og supernovaen, som har fået navnet SN2016gkg, fanget af Keck-teleskopet.

© C. Kilpatrick (UC Santa Cruz) og Carnegie Institution for Science, Las Campanas Observatory, Chile

Det første lys fra en supernova er spækket med informationer om stjernen og dens liv.

Fx har astronomer udregnet, at stjernen havde en masse på 20 gange Solens, men at den var reduceret til fem solmasser i eksplosionsøjeblikket. Sandsynligvis fordi en anden stjerne har stjålet stof fra den.

Du kan selv være med

Dermed præsterede en amatørastronom at observere noget, ingen før havde set.

Hvis du har fået blod på tanden og selv vil give dig i kast med stjernekiggeriet, kan du nu erhverve dig den ultimative startpakke

  • En kraftig håndkikkert til at gå på opdagelse i Solsystemet.
  • En guide til stjernehimlen i 2018, så du ved, hvor du skal kigge hvornår.
  • To numre af Illustreret Videnskab som ruster dig til, hvad du skal holde øje med.

Du kan evt. pege kikkerten mod stjernebilledet Svanen, hvor to stjerner støder sammen og eksploderer i en rød nova omkring år 2022 – et fænomen du kan se med kikkerten fra Mitilux.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.