Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronomer må omskrive stjernernes livshistorie

Stjerner lever ikke livet, som de burde. Observationer ændrer hele tiden astronomernes billede af et stjerneliv, og forskningsresultater givet vind i sejlene til en gammel teori om, at Solen har en forsvunden tvilling.

I takt med at vores teleskoper bliver mere fint­fø­len­de, får astronomer stadigt større ind­sigt i de glødende kugler af gas, der lyser universet op.

Men nyere observationer har også gjort det klart, at ikke alle stjerner lever livet, som astronomiens lærebøger foreskriver.

Alle stjerner fødes i par

I 2017 fremsatte de to astrofysikere Sarah Sadavoy og Steven Stahler fx en radikal hypotese om, at alle universets stjerner fødes i par.

Forskerne havde nærstuderet stjernedannelsen i den såkaldte Perseus-sky, der befinder sig i stjernebilledet af samme navn.

I skyen fandt de mange såkaldte binære stjernesystemer, hvor to stjerner er i kredsløb omkring et fælles tyngdepunkt og en stor del af dem var helt nyfødte.

Da de forsøgte at opstille en statistisk model, der passede med deres fund, var den eneste forklaring, at alle stjerner i universet fødes som binære stjerner, men senere i livet kan blive skilt ad af udefrakommende kræfter.

Læs også:

Mennesket

Ny opdagelse: Dit skelet er levende

16 minutter
Eksperter svarer på spørgsmål om coronavirus
Sygdomme

Forstå coronavirus på få minutter: Her er alle begreberne

8 minutter
Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul