Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ballonteleskop skal studere fødslen af stjerner og planeter

Fra 40 kilometers højde skal et infrarødt teleskop undersøge, hvordan gas og støv samler sig til nye himmellegemer.

NASA

Astronomerne kan se frem til at få en ny udsigtspost 40.000 meter oppe i luften over Antarktis. I en mission med navnet ASTHROS vil NASA sende et ballonteleskop op i denne højde for at studere dannelsen af nye stjerner og planeter.

Teleskopet er designet til at optage billeder i den infrarøde del af lysspektret. Det er stråling, som vi ikke kan se med det blotte øje, og som absorberes i atmosfæren, så den ikke når ned på landjorden.

Ukendte processer føder stjerner

Missionen skal måle den infrarøde stråling fra gaståger i udvalgte regioner i Mælkevejen, hvor der foregår kraftig stjernedannelse.

ASTHROS-teleskopet skal kortlægge Carinatågen i Mælkevejen (tv.) og tilsvarende gaståger i galaksen M83 (th.) for at finde svar på, hvordan tågernes bevægelser fører til dannelsen af nye stjerner.

© NASA & ESO

Strålingen kan fortælle forskerne om tætheden og bevægelsen af gasserne og om, hvordan de påvirkes af kraftige solvinde fra stjerner og supernovaer.

Ifølge astronomernes teorier er denne dynamik, som både spreder og samler gasserne, afgørende for, at der stadig fødes stjerner i vores galakse. De præcise processer er dog ukendte, og derfor står en 3D-kortlægning af gasserne højt på ønskelisten.

Et af målene for teleskopet er skiven af støv og gas om den unge stjerne TW Hydrae, hvor planeter er ved at udvikle sig.

© ESO

For at sammenligne med dynamikken i andre galakser skal ASTHROS også udforske stjernedannelsen i M83, som ligger 15 millioner lysår væk.

Endelig er et tredje mål at kortlægge den skive af støv og gas, som er samlet omkring en ung stjerne ved navn TW Hydrae, og hvor astronomerne mener, at planeter er ved at tage form.

Teleskopet lander med faldskærm

Alle opgaverne skal løses på bare tre uger i december 2023, som missionen foreløbig er planlagt til. Herefter bliver teleskopet frigjort fra ballonen og daler ned på isen med faldskærm, så det kan genbruges i andre missioner.

Læs også:

Stjernebilledet Vandmanden på himlen
Stjernebilleder

Der kan være liv i stjernebilledet Vandmanden

5 minutter
Stjerner

Midt i november: Gigantisk bogstav formørker stjernehimlen

3 minutter
Stjernebilledet Føllet på himlen
Stjernebilleder

Stjernebilledet Føllet er en hyldest til 'Den Første Hest'

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul