Blå æggeformet stjerne tyvstarter natten

Nattehimlens næstklareste stjerne roterer så hurtigt, at den har vredet sig selv skæv. Dens stærke blå lys brænder igennem allerede ved solnedgang, så skynd dig ud og nyd den kosmiske kæmpe.

Ster

Se stjernen Vega ved solnedgang.

© SHUTTERSTOCK

Stjernen Vega er den nordlige stjernehimmels næstklareste og den femteklareste af alle himlens stjerner. Vega har et blåligt skær, som skyldes, at stjernen er væsentligt varmere end Solen – omkring 9300 grader mod Solens 5500 grader.

Vega er en af de første stjerner, der dukker op på himlen om aftenen. Den lyser så kraftigt, at den kan ses, allerede før Solen går ned bag horisonten.

Vega er en del af den såkaldte Sommertrekant sammen med stjernerne Deneb og Altair. De tre stjerner er blandt de klareste på himlen om sommeren.

Sådan gør du

  • I den første halvdel af maj kan du se Vega cirka 25 grader over den nordøstlige horisont lige omkring solnedgang. I løbet af natten bevæger den sig mod øst og højere op på himlen.
  • Vegas lys er kraftigt nok til, at du kan se den selv fra et sted med meget kunstigt lys. Dog vil det her knibe med at se Mælkevejen ved siden af.
  • Hvis du vil tage billeder, så vælg en bred billedvinkel, og sæt kameraet på højkant, så du kan få både forgrund og stjerner med. Brug stativ og selvudløser for at undgå rystede billeder, og eksponér i omkring 30 sekunder.
© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK