røde feer, tordenvær

Enorme røde lyn skyder op fra tordenskyer

STJERNEGUIDE: I sommerens tordensæson kan du opleve det atmosfæriske lynfænomen 'røde feer'. Kraftige elektriske ladninger udløser feerne, der danser som røde glimt over tordenskyerne.

STJERNEGUIDE: I sommerens tordensæson kan du opleve det atmosfæriske lynfænomen 'røde feer'. Kraftige elektriske ladninger udløser feerne, der danser som røde glimt over tordenskyerne.

Shutterstock

Om de røde feer

Sommeren er sæson for tordenvejr og dermed også sæson for såkaldte røde feer.

Røde feer er gigantiske energiudladninger, der kan ses som aflange, røde glimt i 70-80 kilometers højde.

De udløses som regel af ekstremt kraftige positivt ladede lyn med en strømstyrke på 300.000 ampere – ti gange kraftigere end et normalt negativt ladet lyn.

røde feer, tordenvejr

Røde feer kan blive op til 40 kilometer lange og opstår under lyn- og tordenvejr.

© Abestrobi/Wikimedia Commons

Røde feer ligner en gulerod eller gople

Røde feer ses ofte i grupper af gulerodslignende strukturer. De kan også have form som en gople med tentakler eller en pæl.

Formen afhænger blandt andet af den aktuelle elektriske ledeevne i atmosfæren og af det positive lyn, der udløser dem.

En høj strømstyrke i lynet og en hurtig udladning giver pæleformede feer, mens en lav strømstyrke og langsom udladning giver gulerodsformede feer.

Guide til de røde feer

røde feer, lyn, torden

© Getty Images

HVOR OG HVORNÅR?

Du kan øge chancen for at se røde feer ved at følge lynradarer, der viser lynaktiviteten globalt og lokalt. Hold øje med kraftige tordenvejr i en afstand af 150-400 kilometer.

SYNLIGHED?

Kig efter røde glimt på himlen i den retning, du ved tordenvejret er. Du kan ikke se tordenskyer eller lyn, da de befinder sig under horisonten, men lidt over horisonten springer de røde feer op.

Hvis du vil tage billeder, skal kameraet på stativ, og du behøver ikke at bruge tele- eller vidvinkel. Indstil eksponeringen, så landskabet er synligt – og tag så mange billeder, som du orker.