Shutterstock
Gamle stjerner stjernernes størrelse

For stjerner betyder størrelsen alt

Når en stjerne fødes, er dens død allerede bestemt. Stjerners størrelse varierer fra en brøkdel af Solen til flere hundrede gange så stor, og det afgør, hvor hurtigt og hvordan stjernen brænder ud.

Alle stjerner bliver dannet på samme måde: En gassky kollapser og antænder fusionen, der er stjernens energikilde. Og når brændstoffet er udtømt, slukkes stjernen igen.

Men her hører lighederne op, for stjernernes levetid afhænger af deres størrelse.

Hvor de mindste brænder fredeligt ud efter mange milliarder eller billioner år, lever de største stjerner stærkt og dør unge i gigantiske supernovaeksplosioner.

Sky af gas bliver til en stjerne

Når en del af en enorm gassky falder sammen under sin egen vægt, opstår kimen til en stjerne. I centrum af den såkaldte protostjerne bliver temperaturen så høj, at brintkerner begynder at smelte sammen. Derved skabes der energi, og stjernen antændes.

Shutterstock

Rød dværg: De mindste lever længst

En rød dværg er den mindste og almindeligste af universets stjerner. Den har en masse på mellem 8 og 60 pct. af Solens og mindre end en tiendedel af dens lysstyrke.

Den lille stjerne er mange milliarder eller ligefrem billioner af år om at brænde ud. Den ender som en hvid dværg – en hvidglødende, død stjernerest på størrelse med Jorden.

Gul dværg: Solen er midaldrende

Sjerner på omkring Solens størrelse kaldes gule dværge. De er større end røde dværge, men lever væsentlig kortere – ca. 10 mia. år. Solen er 4,6 mia. år, så der er dog stadig længe til, den har opbrugt al brint i kernen.

Når det sker, puster den sig op som en rød kæmpestjerne og ender som en hvid dværg med en såkaldt planetarisk tåge omkring sig.

Blå superkæmpe: Store stjerner lever stærkt

En blå superkæmpe har en masse på mindst otte gange Solens. Det enorme tryk i stjernens indre sætter så meget gang i fusionen, at den opbruger sit brændstof på millioner frem for milliarder af år.

Når stjernen brænder ud, eksploderer den som en supernova, der udsender et kraftigt lysglimt og efterlader enten en ultrakompakt rest kaldet en neutronstjerne eller et sort hul.

Største stjerner: Giganter forsvinder sporløst

Mange af de stjerner, der lyser op på himlen, hører til de største blå superkæmper. Rigel i stjernebilledet Orion har fx en lysstyrke på 117.000 gange Solens. Men de lysstærke kæmper brænder ud på få millioner år.

Nogle af kæmperne menes at kollapse direkte til et sort hul. De allerstørste kan i stedet eksplodere som såkaldte parinstabile supernovaer, der hverken efterlader en neutronstjerne eller et sort hul.

Shutterstock/International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/ AURA/P. Hartigan (Rice University)

Døde stjerner bliver til nye

Når en stjerne går til grunde, er det typisk kun en lille del af dens stof, der ender som en hvid dværg, en neutronstjerne eller et sort hul. Det meste af stoffet fra den døde stjerne er gas og støv, der spredes ud i galaksen og genbruges.

International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/ AURA/P. Hartigan (Rice University)

Solen er skabt af stjernerester

Skyer af gas og støv fra døde stjerner samler sig og bliver til nye stjerner, der begynder at lyse op på himlen. Relativt unge stjerner som Solen rummer resterne af tidligere generationer af stjerner.