Om Ørnetågen
Enorme søjler af gas og støv – næsten 50 billioner kilometer høje.
Ørnetågen er fødested for nye stjerner – og den ligner formentlig det sted, hvor vores eget solsystem blev dannet for 4,567 milliarder år siden.
Ørnetågens tætte søjler består især af brint og kvælstof, og på Hubbleteleskopets enestående billede af tågen træder disse grundstoffer frem i grønne farver.

Ørnetågens søjler – her fotograferet af Hubble-teleskopet – er kun en lille del af den enorme tåge.
Ørnetågen er måske forsvundet
Forskerne diskuterer nu, om Ørnetågens søjler stadig eksisterer.
Tågen er 7000 lysår væk, så vi kan kun se, hvordan den så ud for 7000 år siden. En enorm sky af støv tæt ved tågen er muligvis en chokbølge fra en supernova, som kan have ramt søjlerne for 6000 år siden.
Chokbølgen destruerede muligvis søjlerne, men ikke nødvendigvis. Uanset hvad, kan kollisionen først ses fra Jorden om 1000 år, når lyset fra den når frem til os.
Guide til Ørnetågen

HVOR OG HVORNÅR?
Den 27. august er der nymåne, så Månens lys forstyrrer ikke. Ørnetågen ligger omkring 15 grader over horisonten i sydvestlig retning i timerne efter solnedgang.
SYNLIGHED?
Ørnetågen lyser relativt stærkt og kan derfor ses med en almindelig håndkikkert. Hvis du vil se tågens søjler tydeligt, skal du bruge et teleskop på mellem 12 og 16 tommer.
Hvis du vil tage billeder af tågen, skal du bruge et teleskop. Ret teleskopet mod tågen, og skift okularet ud med en kamera-adapter og et spejlreflekskamera.