Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gigantiske stjerner gemmer sig bag Tyrens røde øje

STJERNEGUIDE: I begyndelsen af september funkler Hyaderne på nattehimlen. Kig op, og se den 625 millioner år gamle stjerneklump byde på et gigantisk stjerneshow ud over det sædvanlige.

Shutterstock

Om Hyaderne

En ældgammel klump af stjerner kaldet Hyaderne stråler nu på himlen midt i stjernebilledet Tyren – tæt på den klare, rødlige stjerne Aldebaran, som kaldes Tyrens røde øje.

Hyaderne er den nærmeste såkaldte åbne stjernehob – den er kun omkring 153 lysår væk – og ligesom andre åbne stjernehobe består Hyaderne af stjerner, som er dannet i den samme gassky og på nogenlunde samme tidspunkt.

Hyaderne danner sammen med stjernen Aldebaran et stort V midt i stjernebilledet Tyren.

© Jerry Lodriguss

Hyaderne er omkring 625 millioner år gamle, og de fem klareste stjerner i hoben har opbrugt brinten i deres kerner og er ved at svulme op til gigantstjerner.

Stjernehobe holdes sammen af tyngdetiltrækning mellem stjernerne, men en tredjedel af Hyadernes stjerner er nu så langt fra hobens centrum – mere end 33 lysår – at de ikke længere bliver holdt fast i hoben.

Guide til Hyaderne

© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    I begyndelsen af september forstyrrer Månens lys ikke, og du kan finde Hyaderne (i sigtekornet) mod øst-nordøst cirka fra kl. 23. I løbet af natten bevæger hoben sig højere op og mod sydøst.

  • SYNLIGHED?

    Efter klokken tre dukker de tre stjerner i Orions Bælte op mod øst, og de kan hjælpe dig med at finde Hyaderne. Tegn en linje fra bæltet 20 grader op på himlen, og dér finder du Hyaderne.

    Den rødlige stjerne Aldebaran kan let ses med det blotte øje, og det samme gælder de fem klareste stjerner i Hyaderne. Med en håndkikkert kan du se mange flere af hobens stjerner.

Læs også:

Stjerner

21 juni: Tusinder af stjerner klumper sig sammen

2 minutter
Stjerner

Slutningen af januar: Over 600 stjerner lyser i samlet flok

2 minutter
Stjerner

Hele januar: Stjernerne funkler i farver

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul