Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjernehimlen i januar - Sirius

Himlens klareste stjerne leverer farverigt lysshow

STJERNEGUIDE: Sirius lyser 25 gange kraftigere end Solen og er dermed den klareste af alle stjerner på himlen. Se den ved aftentid i hele januar.

SHUTTERSTOCK

Om Sirius:

Sirius, der ligger i konstellationen Store Hund, er den klareste af alle stjerner på himlen. Den kaldes også for Hundestjernen og var på grund af sin lysstyrke tidligere et vigtigt navigationsredskab for søfolk.

Når Sirius lyser så klart, skyldes det ikke kun, at den lyser 25 gange kraftigere end Solen, men også – og faktisk især – at den kun ligger 8,6 lysår væk og derfor er én af de nærmeste stjerner.

Sirius B er i dag en svaktlysende hvit dvergstjerne. Den utgjør Sirius-systemet sammen med Sirius A, som fortsatt er en klar, blå stjerne.

© NASA

Stjernen har en lysstyrke, såkaldt magnitude, på -1,46 og er dermed mere lysstærk end Saturn. Over de næste 60.000 år vil Sirius lyse endnu kraftigere, da den kommer tættere på Solsystemet.

Selvom Sirius blot ligner én stjerne, har den faktisk en ledsager, den langt mindre og svagere Sirius B – populært kaldet Hvalpen – som er en hvid dværg, der kredser om Sirius A.

Guide til Sirius:

Sirius er himlens klareste stjerne
© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Stjernen står lavt på himlen om aftenen omkring klokken 23 i januar. Den lave position gør, at lyset påvirkes af den lange vej gennem atmosfæren og skaber et flot farvespil.

    Find et sted med frit udsyn i den sydlige retning. Bevæg da blikket langsomt op fra horisonten, og så vil du se Sirius som en kraftigt lysende plet cirka 10-15 grader over horisonten.

  • SYNLIGHED?

    Med en håndkikkert kan du se farvespillet tydeligt. Hvis du vil se det lille Sirius B-element i det imponerende stjernesystem, skal du have fat i et teleskop.

Læs også:

Stjerner

Først i marts: Himlens klareste stjerne leverer farverigt lysshow

2 minutter
Stjernebilledet Store Hund
Stjernebilleder

Stjernebilledet Store Hund indeholder himlens klareste stjerne

6 minutter
Plejaderne i stjernebilledet Tyren
Stjernebilleder

Stjernebilledet Tyren indeholder himlens klareste stjernehob

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul