Shutterstock

Himlens klareste stjerne leverer farverigt lysshow

STJERNEGUIDE: I begyndelsen af marts står himlens klareste stjerne – Sirius – ekstra lavt på himlen. Kig op og oplev, hvordan stjernens skarpe lys skaber et fantastisk farvespil gennem atmosfæren.

Om Sirius

Sirius, der ligger i konstellationen Store Hund, er den klareste af alle stjerner på himlen.

Den kaldes også for Hundestjernen og var på grund af sin lysstyrke tidligere et vigtigt navigationsredskab for søfolk.

Når Sirius lyser så klart, skyldes det ikke kun, at den lyser 25 gange kraftigere end Solen, men også – og faktisk især – at den kun ligger 8,6 lysår væk og derfor er én af de nærmeste stjerner.

Sirius B er i dag en svagtlysende hvid dværgstjerne. Den udgør Sirius-systemet sammen med Sirius A, der stadig er en klar, blå stjerne.

© NASA

Stjernen har en lysstyrke, såkaldt magnitude, på -1,46 og er dermed lysstærkere end Saturn.

Over de næste 60.000 år vil Sirius lyse endnu kraftigere, da den kommer tættere på Solsystemet.

Selvom Sirius blot ligner én stjerne, har den faktisk en ledsager, den langt mindre og svagere Sirius B – populært kaldet Hvalpen – som er en hvid dværg, der kredser om Sirius A.

Guide til sirius

© Stellarium

Hvor og hvornår?

Stjernen står lavt på himlen om aftenen omkring klokken 22 i starten af marts. Den lave position gør, at lyset påvirkes af den lange vej gennem atmosfæren og skaber et flot farvespil.

Synlighed?

Find et sted med frit udsyn i den sydvestlige retning. Bevæg da blikket langsomt op fra horisonten, og så vil du se Sirius som en kraftigt lysende plet cirka 15 grader over horisonten.

Med en håndkikkert kan du se farvespillet tydeligt. Hvis du vil se det lille Sirius B-element i det imponerende stjernesystem, skal du have fat i dit teleskop.