Shutterstock

Himlens skarpeste stjerner danner lysende trekant

Hele sommeren: Deneb, Altair og Vega er tre af nattehimlens klareste stjerner. Kom tæt på de tre giganter, når de former en spektakulær trekant på himlen.

Om Sommertrekanten

I sommermånederne kan tre af himlens klareste stjerner – Vega, Altair og Deneb – ses højt på himlen i en tydelig trekant, som også går under navnet Sommertrekanten.

På trods af navnet er den faktisk også synlig i vinterhalvåret, men her befinder stjernerne sig tættere på horisonten, og trekanten er derfor ikke lige så nem at få øje på.

sommertrekanten, stjerner

De tre stjerner danner tilsammen en næsten ligesidet trekant. Trekantens øverste punkt er stjernen Deneb, det midterste punkt til højre er stjernen Vega, og det nederste punkt i trekanten er stjernen Altair.

© Jesper Grønne

Stjernerne hører til forskellige konstellationer

Mønstre på stjernehimlen som Sommertrekanten og Karlsvognen kaldes for asterismer og er ikke stjernebilleder.

Asterismer er – modsat stjernebilleder – sammensat af objekter, som er adskilt af flere tusind lysår, men ser ud til at ligge tæt på hinanden.

De tre stjerner i Sommertrekanten ligger faktisk i hver sit stjernebillede. Tidligere var Sommertrekanten et vigtigt redskab for både skibe og fly, som navigerede efter den om natten.

Guide til Sommertrekanten

sommertrekanten, stjerner, stjernebillede
© Jesper Grønne

HVOR OG HVORNÅR?

Sommertrekanten er synlig hele juli, og de tre stjerner lyser så kraftigt, at du kan se dem med det blotte øje – selv fra et sted med relativt høj lysforurening, fx i en by.

SYNLIGHED?

Du skal se mod sydøst ved midnat for at se Sommertrekanten. De tre stjerner ligger ca. 30 til 80 grader over horisonten og er de klareste stjerner i stjernebillederne Svanen, Lyren og Ørnen.

Hvis du vil tage et billede af Sommertrekanten, skal du bruge en bred vidvinkel eller tage flere overlappende billeder, der senere kan sættes sammen til en stor stjernemosaik.