Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himlens skarpeste stjerner danner lysende trekant

STJERNEGUIDE: Deneb, Altair og Vega er tre af nattehimlens mest lysende stjerner. I hele maj kan du opleve dem som en strålende trekant på himlen.

Shutterstock

Om Sommertrekanten

I sommermånederne kan tre af himlens klareste stjerner – Vega, Altair og Deneb – ses højt på himlen i en tydelig trekant, som også går under navnet Sommertrekanten.

På trods af navnet er den faktisk også synlig i vinterhalvåret, men her befinder stjernerne sig tættere på horisonten, og trekanten er derfor ikke lige så nem at få øje på.

sommertrekanten, stjerner

De tre stjerner danner tilsammen en næsten ligesidet trekant. Trekantens øverste punkt er stjernen Deneb, det midterste punkt til højre er stjernen Vega, og det nederste punkt i trekanten er stjernen Altair.

© Jesper Grønne

Stjernerne hører til forskellige konstellationer

Mønstre på stjernehimlen som Sommertrekanten og Karlsvognen kaldes for asterismer og er ikke stjernebilleder.

Asterismer er – modsat stjernebilleder – sammensat af objekter, som er adskilt af flere tusind lysår, men ser ud til at ligge tæt på hinanden.

De tre stjerner i Sommertrekanten ligger faktisk i hver sit stjernebillede. Tidligere var Sommertrekanten et vigtigt redskab for både skibe og fly, som navigerede efter den om natten.

Guide til Sommertrekanten

sommertrekanten, stjerner, stjernebillede
© Jesper Grønne

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Sommertrekanten er synlig hele maj, men nætterne omkring nymåne den 11. maj er det bedste tidspunkt at se den på. Der forstyrrer Månens lys ikke, og stjernerne træder mere frem.

  • SYNLIGHED?

    Du skal se mod øst for at se Sommertrekanten. De tre stjerner ligger ca. ti til 60 grader over horisonten og er de klareste stjerner i stjernebillederne Svanen, Lyren og Ørnen.

    Hvis du vil tage et billede af Sommertrekanten, skal du bruge en bred vidvinkel eller tage flere overlappende billeder, der senere kan sættes sammen til en stor stjernemosaik.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul