Hvor store kan stjerner blive?
Hvilken stjerne er størst, og hvor store er det muligt for stjerner at blive?

Vores egen stjerne, Solen, er stor i forhold til Jorden, men ellers er den ikke noget særligt. Der findes langt større stjerner i universet. Det gælder eksempelvis kæmpestjernen Aldebaran, der er omkring 45 gange større end Solen.
I den absolutte sværvægtsklasse finder vi dog superkæmperne. En af de allerstørste er Betelgeuze i stjernebilledet Orion. Den har en diameter på cirka en milliard kilometer – svarende til omtrent 700 gange Solens størrelse. Hvis Betelgeuze blev anbragt dér, hvor Solen ligger i dag, ville den omslutte alle de indre planeter: Merkur, Venus, Jorden og Mars. Betelgeuze er så stor, at lyset er en times tid om at passere forbi stjernen fra den ene ende til den anden!
Størrelsen på Betelgeuze er dog lidt af en tilsnigelse, for ligesom mange andre store stjerner har den en uskarp afgrænsning. Desuden ved vi, at den udfører dramatiske og uregelmæssige udsving i sin fysiske størrelse. Af samme grund har den været foreslået som kandidat til en forestående stjerneeksplosion.
Om Betelgeuze, der er 430 lysår væk, vitterligt er den største stjerne, er naturligvis umuligt at sige. Det er vanskeligt at måle størrelsen på stjerner, især når de er langt væk – og helt umuligt, hvis de befinder sig i andre galakser. Men man kan godt gå ud fra, at Betelgeuze nærmer sig overgrænsen for, hvor store stjerner kan blive.
I øvrigt er der ikke nogen klar sammenhæng mellem størrelse og masse. Superkæmperne består af en stor mængde gas med lav tæthed, og det er ikke svært at finde meget mindre stjerner, der er lige så tunge.
Læs mere om hvordan stjerner opstår.