Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjerner - Hvordan opstår stjerner?

Hvordan opstår stjerner?

Stjerner dør ofte i store eksplosioner. Men hvordan bliver stjerner dannet?

Nye stjerner dannes af det såkaldte interstellare stof, det vil sige gas og støv mellem stjernerne. Processen begynder, når der lokalt opstår en lidt større tæthed end ellers.

På grund af den forøgede tyngdekraft fra dette område vil der blive trukket endnu mere stof ind, så klumpen øger sin tæthed mere og mere.

Stjerner udsender varme

Det er i princippet en løbsk proces, men den bremses af de indre trykkræfter, der bygges op i takt med den voksende tæthed. Større tæthed giver nemlig både højere temperatur og større tryk.

Den højere temperatur betyder også, at denne såkaldte protostjerne udsender stråling, fortrinsvis infrarødt lys, men alligevel vil dens temperatur fortsat øges, og mere og mere stråling vil blive udsendt.

I denne fase er der altså to løbske processer, som foregår samtidig, nemlig dels sammentrækningen som følge af tyngdekraften, dels energitabet fra stjernens overflade.

Fusion giver stjerner stjernestatus

Kapløbet standser, når temperaturen i stjernens centralområde er blevet så høj, at atomkernereaktioner kan gå i gang. Ved hjælp af fusionsprocesser omdannes brint til helium og senere til endnu tungere grundstoffer.

Fusionen er en så effektiv energikilde, at en stjerne af Solens størrelse kan lyse i ti milliarder år uden at ændre struktur nævneværdigt.

Selve fødslen af stjerner markeres af det øjeblik, hvor fusionsprocesserne går i gang. Her øger stjernen sin lysstyrke voldsomt, og det kan medføre, at solvinde i form af stråling blæser skallen af gas og støv bort, så stjernen pludselig bliver synlig for alverden.

Store stjerner undrer forskerne

Universet rummer kæmpe-stjerner, som er stjerner med en masse på mere end 100 gange Solen. De burde slet ikke kunne opstå, så det vil forskere nu undersøge nærmere:

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul