Hvordan ved vi, om stjernerne stadig eksisterer?

Lyset fra stjerner og galakser kan være tusinder eller millioner af år undervejs til Jorden, så hvordan ved vi egentlig, om de findes endnu?

Vi ser aldrig universet, som det "ser ud" i dag. Selv vores nærmeste nabo, Månen, ser vi, som den så ud for lidt over et sekund siden.

Når astronomer alligevel tager problemet roligt, er det, fordi de ved, at stjerner er store gaskugler, der omdanner brint til helium. Ud fra forsøg og teori ved man, hvor langsomt denne proces foregår. Meget få stjerner kan derfor nå at ændre udseende i løbet af så kort tid som nogle tusinde år, der er den tid, det tager lyset fra de fjerneste stjerner at nå Jorden. Alle stjerner i Mælkevejen befinder sig nemlig mindre end 100.000 lysår fra Solen, og de klareste stjerner på himlen er "kun" omkring 50 lysår væk.

Læs mere om hvordan stjerner opstår.

Sandsynligheden taler altså for, at stjernehimlen stadig "ser ud", som den gør i dette øjeblik. Galakserne er meget længere væk end stjernerne, men man kan alligevel godt gå ud fra, at de nærmeste galakser ligner sig selv – galakser ændrer sig nemlig endnu langsommere end stjerner.

De fjerneste, synlige galakser, som er mere end én mia. lysår borte, kan imidlertid godt have ændret sig så markant, at vi ikke engang ville kunne genkende dem, hvis vi kunne se dem i den tilstand, de har netop nu. Men galakser kan eksistere i mange milliarder år, så selv om fjerne galakser har ændret udseende, kan vi dog godt regne med, at de stadig eksisterer.