Farven på en stjerne bestemmes af dens overfladetemperatur, og den kan variere meget fra stjerne til stjerne. Der findes brune dværgstjerner, som er få hundrede grader varme, mens overfladen på de varmeste stjerner kan runde 100.000 grader. Og det betyder vidt forskellige farver. Faktisk er hele farvespektret og mere til repræsenteret.
Stjerner kan ikke bare lyse med de klassiske farver rød, orange, gul, grøn, blå og violet, som vores øje kan opfatte, men også de usynlige fortsættelser i begge ender: infrarød og ultraviolet stråling.
Forbindelsen mellem stjernernes farver og overfladetemperaturer er helt i tråd med vores jordiske erfaring. Et legeme ved stuetemperatur udsender fortrinsvis infrarød stråling, men hvis det opvarmes til mere end 500 °C, begynder man at kunne ane et rødt skær fra det. Fortsættes opvarmningen til nogle få tusind grader, bliver legemet rødglødende, som det er tilfældet for de røde kæmpestjerner som fx Betelgeuse. Og ved endnu højere temperaturer bliver legemet orange og derpå gult.
Ved en temperatur på 5500 grader er det lige så varmt som Solens overflade og udsender et gullighvidt lys. I virkeligheden udsender et varmt legeme stråling ved alle mulige frekvenser (farver), og den oplevede farve vil i almindelighed være den, som er bedst repræsenteret i fordelingen – forudsat naturligvis, at vores øjne reagerer på den.
Kan du finde Nordstjernen? Brug vores guide og find bl.a. den ikoniske stjerne på nattehimlen.
Hvidglødende burde egentlig hedde “grønglødende”, eftersom der er mest grøn farve i fordelingen. Men denne fordeling af frekvenser opfatter vores øjne som neutral hvid på grund af den måde, øjet er opbygget på. Ved endnu højere temperaturer forskydes den bedst repræsenterede farve i retning af spektrets blå ende, så stjernen opfattes som blåhvid. Her er der tale om temperaturer på 10.000 grader og derover.
Ved endnu højere temperaturer dominerer den usynlige, ultraviolette stråling, men der vil stadig være tilstrækkeligt meget blåt repræsenteret til, at stjernen kan ses med øjet.
Læs mere om hvordan stjerner opstår.